CIC ENERGIGUNE / ACXT Arquitectos

© Aitor Ortiz

Architects: ACXT Arquitectos / Javier Aja Cantalejo
Location: Vitoria, Alava,
Collaborators: Aitxiber Olarte Bidaurrazaga, Daniela Bustamante Altamirano
Project Year: 2010
Project Area: 5,847 sqm
Photographs: Aitor Ortiz

The CIC EnergiGUNE is configured as a set of modular buildings connected together through a functional and communication hub that acts as the backbone of the centre’s activity. The areas within have been designed with the aim of promoting relationships, which foster informal transmission of knowledge between researchers in a relaxed atmosphere.

© Aitor Ortiz

The largest building (PB+3), facing the main road of the park, houses the reception area, the shared research equipment (microscopes, diffractometers, etc.), maintenance facilities, a group of laboratories, the boardroom, the training area, and administration offices. The smallest building (PB+1) holds the other group of laboratories.

Floor Plan

The shell of the laboratory buildings is made up of a single locking system, consisting of a folded sheet of polished stainless steel to which an opaque or perforated treatment is applied according to the orientation of the areas to be illuminated, the need for a particular view or ventilation or the need to hide these. The building shell of the transversal areas consists of a large polycarbonate parasols with great solar absorption capacity.

© Aitor Ortiz

The overall picture obtained is of a distinctly innovative technology, in which nature is reflected in buildings and merges with them.

© Aitor Ortiz

Features

The thorn shaped organizational structure of the CIC ENERGIGUNE and the modularity of its workspaces allow for flexibility in the future growth of the centre and for flexibility and adaptability of the usage program.

© Aitor Ortiz

The Centre was conceived as an energy efficient building, whose activity was to be oriented to research, and with a high capacity to adapt to the new needs that may arise in the future.

© Aitor Ortiz

Flexibility and Adaptability of the Program

The building has been designed from a laboratory module prototype, which is repeated in the different areas dedicated to research. In this way, joining one, two or more modules can easily generate laboratories of the required size.

© Aitor Ortiz

Each module consists of a laboratory area of 74 sqm and an administrative working area of 40 sqm. This area is intended to differentiate laboratory work from the more administrative or documentary kind, which has different environmental needs.

Elevation & Section

A technical corridor on the south side links all the laboratory modules, equipping them with the specific connections required (air conditioning, ventilation, power, data, fluids and gases), while also allowing for any necessary ancillary equipment to be installed.

© Aitor Ortiz

Text provided by

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "CIC ENERGIGUNE / ACXT Arquitectos" 08 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 31 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=189577>

1 comment

Share your thoughts