Residence in Filothei / Gem Architects

© Kostas Vergas

Architects: Gem Architects 
Location: Filothei, Athens,
Design team: Gounaropoulou Despina, Emmanouilidou Vicky, Bazos Petros
Construction: Gemarcon Constructions
Stuctural Design : Bazos Yannis
Landscape Architecture: Greenways Landscape Architecture
Photographs: Kostas Vergas

   

© Kostas Vergas

The building is a three story volume carved out to reveal covered exterior terraces. This allows for the heightened effect of shadows on the building, a principle element of traditional Hellenic Architecture. Corner windows and other apertures further contribute to the play of solid and void, light and darkness.

© Kostas Vergas

The overall effect is enhanced by the materials used in the construction. Black lava stone intensifies the shadows in the recessed spaces. Thin wooden louvers create a continually moving/evolving dialogue of light and shadow. Natural sand textured and colored stucco along with wood plank cast concrete generate subtle ripples over the surface of the building.

© Kostas Vergas

Furthermore, everything works to create a bio-climatically friendly design. The terraced spaces are buffering zones from the sun and rain. The system of openings allows for natural cross ventilation throughout. The wooden louvers and pergolas work as shading elements. Finally, the planted roof garden insulates the house from heat and cold.

© Kostas Vergas

Together, the captured daily movement of light, the seasonal blossoming and fading of florae, and the very gradual aging of wood, stone, concrete and metal all make of this house a vessel for witnessing the passage of time.

© Kostas Vergas
Cite: "Residence in Filothei / Gem Architects" 09 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 03 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=188783>

1 comment

Share your thoughts