Stobhill Hospital Ward Extension / Reiach and Hall Architects

© Michael Wolchover

Architects: Reiach and Hall Architects
Location: ,
Structural Engineers: SKM
Quantity Surveyor: Balfour Beatty Construction Ltd
CDM Co-Ordinator: Capita Symonds
Landscape Architect: Horner + MacLennan
Acoustic Consultant: New Acoustics
M&E Engineer: DSSR
Project Year: 2011
Project Area: 6000 sqm
Photographs: Michael Wolchover

In addressing the design for New Stobhill Hospital’s Ward Extension, we have made a deliberate effort to plan the building as a simple, clearly expressed form. The aim is to achieve a layout which is not only ‘legible’, but will derive much of its architectural quality from the careful consideration and detailing of the external skin.

© Michael Wolchover

The three story / 6000 sqm Ward Extension, to the New Stobhill Hospital, contains:

  • An OPD Clinic designed along similar lines to those in the main ambulatory care hospital.
  • 12 “23 Hour” beds to extend the use of the existing Day Surgery to include more complex operations and an evening list.
  • A small education/seminar suite available for meetings, conferences etc. This is a centrally bookable facility serving the wider NHS area.
  • Two 24 bed rehabilitation wards. Half of the beds are provided in single rooms and half in multi-bed wards to enable a choice of accommodation for the expected age and condition of patients.
Bedroom from Above

The treatment of the external envelope has been limited to a simple palette of materials, namely – pale render and glass. In doing this the emphasis for creating an environment of quality lies in the successful use of natural light to animate both the internal and external spaces.

Section

Externally the most striking feature of the design is perhaps the window bays introduced to the single bed rooms. These provide strong modeling to the facades, giving a meaningful contrast to the main hospital building by means of a clear expression of the different function of the space.

North Elevation

Day and Dining Rooms are separated from the circulation and each other only by a timber screen. The screen not only gives a sense of privacy, but allows casual observation from the staff base nearby.

Floor Plan

The court, in contrast to the main building’s timber courtyards, is finished in an off white render. This is a direct response to the adjacent accommodation, where people may be resident for a number of weeks. It is felt that the quantity of light is of major importance and will have a more beneficial effect that the softness sought in the main building by the use of timber cladding.

© Michael Wolchover

The court itself is landscaped with birch trees, fine gravel with limited ground cover, and paving, giving a variety of surfaces and the opportunity for a meandering walk, with benches at intervals supporting plaques with short poems relating to a woodland walk.

 

 

 

Text provided by Reiach and Hall Architects

 

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Stobhill Hospital Ward Extension / Reiach and Hall Architects" 05 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=188677>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down +1

    Look at the state of that courtyard. A classic case of trying to polish a jobbie. Obviously the landscape budget was raided and this is the result – cheap, off the shelf benches, concrete slabs, a bit of gravel and some sticks. It looks like it’s ill.

Share your thoughts