Zaragoza Metropolitan Seminary / ACXT Arquitectos

© Antonio Ceruelo

Architects: Ricardo Uson, ACXT Arquitectos / Antonio Lorén Collado, Eduardo Aragüés Rioja
Location: Zaragoza,
Project Director: Antonio Lorén Collado
Assistants: Olatz Maestre, Jose Angel Ruiz, Raimundo Bambo
Project Management: Antonio Lorén Collado
Civil Engineer: Fernando Lopez, Cristina Salavera
Project Year: 2009
Project Area: 44.000 sqm
Photographs: Antonio Ceruelo & Aitor Ortiz

This renovation and enlargement project makes no attempt to conceal its architectural additions and respects the style of the original building. The new sections are designed to blend in with the old and seek to create a fluid dialogue between the renovated area and the enlargements.

© Aitor Ortiz

The original building featured the long corridors typical of cloisters, unsuitable for the quick, direct traffic required in a major admin centre. Our project overcame this problem by converting the cloisters – attractive, calm places to work – into offices, eliminating the enormous corridors as much as possible and creating two-fronted admin areas.

Floor Plan

The proposal concentrates movements and common areas in the inner crossing areas, where the most important functions are to be located, reserving the perimeter wings for the building´s admin functions. The main north-south crossing areas is the core of the building whilst the east-west crossing area is a hub leading to the different departments. The proposal envisages a natural filter between public and restricted areas running south-north along the main axis and from the ground floor to the top floor.

© Antonio Ceruelo

The large lobby acts as the building´s new cloister, linking the building´s two crossing areas and organizing the general public´s movements around the assembly room and the other main rooms. The resulting functional layout is simple, straightforward and immediately clear to users. This lobby becomes the building´s representative public area and reception hall for all users.

© Antonio Ceruelo

The project is clearly designed from the outset to control daylight. The new frames on the renovated façades ensure good ventilation and air- and water-tightness. These low-key frames convey an image of a compact building, accentuating the original windows and traceries. By night, artificial light will outline each window. By day natural daylight will flood the offices, with wooden slats to filter and control it in the corridors. A large, new oculus in the south façade will echo the block with the rose window and become the new icon of the seminary plaza.

Elevations

Text provided by

Cite: Jett, Megan. "Zaragoza Metropolitan Seminary / ACXT Arquitectos" 01 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=188390>
  • godryk

    A quick Google search shows that this space has turned into municipal office space, concentrating several city departments in a single building.
    Nowadays there are dozens of almost empty seminaries in Spain. These educational facilities were desgined for holding hundreds of young students in times when parents would fight tooth and nails to get one of their sons into them, but now they hold 5-6 students at best. An many of them have some kind of historical or architectonical value.
    I think it is great to start to reconsider to give them another use.