ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. Alexander Brenner Architects
  6. 2008
  7. House Heidehof / Alexander Brenner Architects

House Heidehof / Alexander Brenner Architects

  • 01:00 - 2 December, 2011
House Heidehof / Alexander Brenner Architects
House Heidehof / Alexander Brenner Architects, © Zooey Braun
© Zooey Braun

© Zooey Braun © Zooey Braun © Zooey Braun © Zooey Braun +19

From the architect. The almost triangular shape of this plot, with its long street front and an impressive plane tree worthy of protection at the rear, required an elongated building running parallel to the road. The expansive, wood-clad garage wall, the layers of garden and pool walls in front of the house and the compact white cube, rising weightlessly above “zebra stripes”, shield the building from the public space on the northeast side.

Site plan
Site plan

The entrance level on the ground floor is reached via a small courtyard and a flight of stairs. From this point, the pool in front of the house can be seen on the left. The pool area is not visible from the roadside. The early morning sunlight falling on this water surface is reflected and enters the living area through a window strip at floor level. In the dark, the illuminated pool resembles an abstract picture when viewed from the interior.

© Zooey Braun
© Zooey Braun

The bright entrance hall, which is characterized by a frameless glazing stretching across two stories, faces onto the garden and the old plane tree. All living spaces – the living area with the dining space and kitchen on the ground floor, as well as the bedrooms, bathrooms and roof garden on the upper floor - offer views of this imposing tree. On the upper floor, a copper-clad unit stretching along the whole of the solid north wall accommodates all objects and functions to be stored. This element forms the backbone of the upper story.

© Zooey Braun
© Zooey Braun

All building equipment and appliances are concealed behind this or other surfaces to preserve the tranquility and the distinctiveness of the room.

© Zooey Braun
© Zooey Braun
Cite: "House Heidehof / Alexander Brenner Architects" 02 Dec 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/188211/house-heidehof-alexander-brenner-architects/>