Zwijsen College / Jeanne Dekkers Architecteur

© Daria Scagliola / Stijn Brakkee

Architect: Jeanne Dekkers Architectuur 
Location: Prins Willem Alexander Sportpark 1,  5461XL ,
Client: HEVO BV commissioned by Ons Middelbaar Onderwijs
Project Team: Jeanne Dekkers, Helga Snel, Marco Villares, Amarinske Douma (design), Frank Segaar, Jan Enting (projectcoördination), Karim Djallal, Peter Roodenburg (structural design)
Size: 13,100 sqm GFA
Completion: March 2011
Photographer: Daria Scagliola / Stijn Brakkee

   
A new building for Zwijsen College Veghel – a grammar school with a division for pre-university students – has been realized on the outskirts of the city, where it shares its new accommodation with a municipal sports centre.

© Daria Scagliola / Stijn Brakkee

The design blends in with a landscape consisting of ‘green rooms’ bordered by rows of trees. The green borders lend access to the school, which is situated quite compactly within a single ‘room’ and curves along the oblique lines of the site.

© Daria Scagliola / Stijn Brakkee

The façade is elongated and clad in corrugated, dark-grey, steel panelling, which refers, albeit abstractly, to the dark roofs of nearby farmhouses. The stepped façade gradually rises southwards, allowing interior voids to fill the building with light. Windows in de façades flank the atria.

© Daria Scagliola / Stijn Brakkee

The entrance is located in the transition zone between school and sports centre. A centrally positioned auditorium used both during the day and in the evening is the hub of the building. Adjacent to the auditorium, along the exterior façade, is a high walkway lined with classrooms. Located opposite are a number of open-plan, organically shaped study centres. All in all, the building is a reflection of contemporary education.

Ground Floor

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Zwijsen College / Jeanne Dekkers Architecteur" 05 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 26 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=187737>