We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Gandra School / CNLL

  • Architects: CNLL
  • Location: Paredes Municipality, Portugal
  • Architects: Atelier Nuno Lacerda Lopes
  • Architecture Coordination: Nuno Lacerda Lopes
  • Architecture Colaboration: CNLL, Márcia Areal, Vanessa Tavares, Natália Rocha, Nuna Castro
  • Client: Paredes’ City Hall
  • Constructor: Gabriel Couto
  • Specialities: Grupo DAJ
  • Lot area: 12.267 sqm
  • Gross Building Area: 4.227 sqm
  • Model: CNLL
  • Project Year: 2010
  • Photographs: FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra © FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra © FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra © FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

From the architect. This is a two-storey school center based on a modular composition organized around a central courtyard. The classrooms are configured as single modules, juxtaposed and clearly perceptible, where variations of the implementation’s orientation and the roof’s slopes determine the formal design of this schools center.

© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

This results in a fragmentation of the global volume and roofing design, which cut out a silhouette of relative informality along the complex’s development. The different orientations and roof slopes grant a playful appearance that fits the scholar theme and its environment.

© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

The circulation area – the corridor - is a bond element between the different functional areas and adopts the guiding lines and breaks defined by the classroom modules’ array, building a sense of unity and set in the individual volumes’ juxtaposition.

© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

It configures a dynamic and spatially rich path that provides access and simultaneously defines the shape of the central courtyard transposing its strong irregular geometry that characterizes the space.

Plan
Plan

The asymmetric shape of the central courtyard is compensated by large openings through the "curtain wall" system with a strictly defined metric, which seek not only to stimulate the inner- patio relation but to maintain the volumetric purity and abstraction.

Plans
Plans

It is an unique solution in the educational framework with a strong modular sense, which conveys a distinguished spatial experience. The articulation of compositional variations renders a conceptual and consistent dynamic, controlled through design.

© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Gandra School / CNLL" 28 Nov 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/186259/gandra-school-cnll/>