Ipswich Justice Precinct / Cox Rayner Architects with ABM Architects

© Christopher Frederick Jones

Architect: Cox Rayner Architects, ABM Architects
Location: 43 Ellenborough Street, , Queensland, Australia
Project Year: 2009
Cost at completion of construction: $93 million
Gross floor area: 19,800 sqm
Project Team: Michael Rayner – Design Director, Terry Murchison – Design Director, Jayson Blight – Design Leader, David McCabe – Project Architect, Clayton Bray – Project Architect, Abigroup Contractors – Builder
Photographs: Christopher Fredrick JonesFlorian Groehn

   

© Florian Groehn

Our most compelling aim for the Ipswich Courts project was to humanise the experience of the justice system, one that is often alienating and exacerbated by typically confronting civic architecture. Simultaneously, we sought to contribute to and enrich the public realm of Ipswich, especially as the site terminates the city’s main civic axis along South Street. The generating concept was to ‘erode’ the site, forming a significant new public space rather than a building frontage to the axis, around which the sequence of circulation spaces is wrapped and engaged. This strategy concurrently facilitated clarity of organisation of complex functional requirements, especially as the Courthouse comprises both Magistrates and District Courts having different operational processes. Intrinsic to the design process was the collaboration with artists externally and internally to both enrich the spatial experiences and impart cultural relevance and meaning. In both its detail and materiality, our purpose was to embody the outstanding quality ofIpswich’s historic public buildings, the spire being also a ubiquitous characteristic across the city.

© Christopher Frederick Jones

Conceptual Framework

The primary conceptual aims were to humanise the experience of the justice system, express the value of the individual within it, and to generate architecture and space that enriches Ipswich’s civic environment. The key strategy was to ‘erode’ the site simultaneously creating a new public space terminating the city’s main civic street, and forming a series of human-scaled transitional spaces into and through the precinct.

© Christopher Frederick Jones

Public + Cultural Benefit

The Ipswich Courts precinct both makes a new civic space for the city and creates around it a series of internal spaces that respond sensitively to the innately stressful environment of the justice system. These experiences are enriched by our collaboration on the project with nine artists, including local artists, whose integral work imparts identity and value to people of diverse cultural and social backgrounds.

© Christopher Frederick Jones

Relationship of Built Form to Context

Together with its adjoining Police Station, the precinct responds to its immediate context by forming as its heart a public external space aligned with the civic axis of South Street. At the macro-scale, elements such as its spire and its materiality reference contemporarily the city’s rich character of public and civic buildings.

© Christopher Frederick Jones

Program Resolution

Ipswich Courts is unusually complex in accommodating both Magistrates (non-jury) and District (jury) Courts, entailing four layers of circulation system. The courtyard concept generating an L-shaped linear planning facilitated resolution of these complexities simultaneous with clarity of vertical functional organisation into five levels from base to top – Watchhouse (1), Public (2), Magistrates Courts (3), District Courts (4) and Chambers (5).

elevation

Integration of Allied Disciplines

The Ipswich Courts design process was also unusual in involving artists from the outset, enabling each to be intimately involved in the conceptualisation and manifestation of the spaces as well as the performance roles of their work.

ground floor plan

Cost / Value Outcome

Ipswich has both gained a justice precinct already renowned within the judiciary of Queensland as the State’s most effective and efficient, and a civic architecture that contributes significantly to its public realm.

section

Sustainability

The Ipswich Courts precinct exceeds the environmental performance levels of any previous justice project in Queensland, employing integrated water, energy, material and waste strategies equivalent to 5 Star Green Star rating.

plan

Response to Client + User Needs

The project has received unprecedented positive response from a justice perspective (reference: Gary Robinson, Department of Justice 0417 075 339) and public perspective (Mayor of Ipswich, Paul Pisasale).

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ipswich Justice Precinct / Cox Rayner Architects with ABM Architects" 03 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=184754>