House in Alcobaça / Topos Atelier de Arquitectura

  • 01:00 - 25 November, 2011
© Xavier Antunes
© Xavier Antunes

© Xavier Antunes © Xavier Antunes © Xavier Antunes © Xavier Antunes +21

From the architect. In the elaboration of this project, due to our client's fascination by the landscape's beauty, we tried to produce an architecture that minimized disturbances to the environment. We chose a mono-oriented plan, which was rationalized and simplified to be inscribed in the plot's width.

Floor Plan
Floor Plan

Instead of providing the environment for the object "house", the land was shaped to blend with the architecture and integrate it as if it were a work of Land Art. The procedure was effective to preserve the sights, improve sustainability and ultimately to allow nature to return to the place that belongs to her, to strengthen the feeling of being able to inhabit the landscape.

© Xavier Antunes
© Xavier Antunes


Cite: "House in Alcobaça / Topos Atelier de Arquitectura" 25 Nov 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/184677/house-in-alcobaca-topos-atelier-de-arquitectura/>