Pacific Palisades Residence / Warren Techentin Architecture

© Eric Staudenmaier

Architect: Warren Techentin Architecture
Location: Pacific Palisades, ,
Landscape Architect: David Fletcher
Interior Design: Tim Clarke
Photographs: Eric Staudenmaier

© Eric Staudenmaier

A series of steel tube and structural glass walls step back across the site to modify and define the spaces of an addition to an existing home, and provides for a new kitchen, a master closet, a new stair, an office space, and a re-worked media room. In this project, the clients evoked the scenario of the house’s use during a football game day as a way to understand desired flows throughout. Seven loops, returns, and circuits were developed to facilitate and energize flow inside and out. By rotating “the grain” of the house 90 degrees and running the walls front to back, the addition modulates the abutting spaces with natural light and provides needed lateral force resistance while maintaining visual privacy with the neighbors. The placement of the walls also accentuates the front courtyard and helps structure openings with the use of the space while at night they provide a soft glow through the glass for dinner outdoors analogous to a Japanese lamp.

Cite: "Pacific Palisades Residence / Warren Techentin Architecture" 15 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=184053>