Diagonal Clinic / JFARQUITECTES

© Xavi Gálvez

Architects: JFARQUITECTES
Location: Esplugues de Llobregat, Barcelona,
Completion: 2011
Architect in charge: Jordi Frontons
Technical Architect: Carlos Arilla
Developer: FIATC Mútua de Seguros
Builder: Forcimsa
Collaborators: Jaume Serrano Ingeniero de Edificación ; JFG Consultors- Joan Francesc García; Gepro Engineering – Josep Maria Tremps; Genars SL – Francesc Torrebadell / Joaquín Rigau; A3 Arquitectura Técnica-Mª Àngels Sànchez.
Surface: 30,596.44 sqm
Photographs: Xavi Gálvez

© Xavi Gálvez

The new hospital of Mutua FIATC in Barcelona is located in a strategic place in the city, just in west acces of the Ronda de Dalt, one of the most important ways in Barcelona.

© Xavi Gálvez

The idea wants to create a dialogue between the new building and the nearest places that conditioned the project by the relation of the different important elements and solved a concrete program of medicine. The new Clínica Diagonal has 80 rooms, 7 suites, 16 medical offices, 6 operating rooms, 6 emergency boxes and all the services that a hospital need it.

© Xavi Gálvez

The site criteria and the Ronda de Dalt conditioned the building size, that presents a continous facade that looks to Barcelona and frames the outline of one of the main arteries of the city.

© Xavi Gálvez

We propose a monolithic building of horizontal clear vocation, materialized in white precast concrete resting on a concrete podium ink, which allows the activity away from heavy traffic, resulting in a noise, and to exalt the common areas of the clinic.

Plan 01

As if a continuation of the same land is involved, the particular “stylobate” only drilled in the coffee area and access, occupies the most private uses of the clinic, operating rooms, emergency area, oncology, neonatal, … as well as technical plant building.

Plan 02

The upper floors rise providing consulting areas and rooms of fabulous views of the city. Symmetrically distributed about a central longitudinal axis, rooms are distributed on both sides, the south side overlooking the city of Barcelona framed by the sea and the northeast side of the forest of Vallvidrera as a backdrop.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Diagonal Clinic / JFARQUITECTES" 14 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 19 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=183192>

0 comments

Share your thoughts