ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

VCU Adcenter (Brandcenter) / Clive Wilkinson Architects

  • 01:00 - 10 November, 2011
VCU Adcenter (Brandcenter) / Clive Wilkinson Architects
VCU Adcenter (Brandcenter) / Clive Wilkinson Architects, © VCU Creative Services,  Allen T. Jones
© VCU Creative Services, Allen T. Jones
  • Architects

  • Location

    Richmond, Virginia, United States
  • Executive Architect

    Baskervill
  • Landscape Architect

    Higgins and Gerstenmaier
  • Historic Architect

    Sadler Whitehead
  • Structural Engineer

    Dunbar Milby Williams Pittman and Vaughan
  • Civil Engineer

    Draper Aden
  • Lighting/Mechanical/Electrical/Plumbing Engineer

    Baskervill
  • Client

    Virginia Commonwealth University
  • General Contractor

    Kjellstrom and Lee
  • Fabric Structure

    J. Miller Canvas
  • Millwork

    Karn Custom Woodwork
  • Area

    32000.0 ft2
  • Project Year

    2008
  • Photographs

© VCU Creative Services,  Allen T. Jones © VCU Creative Services,  Allen T. Jones © VCU Creative Services,  Allen T. Jones © VCU Creative Services,  Allen T. Jones +9

From the architect. VCU Adcenter in Richmond, Virginia, is one of the foremost media, advertising and communications schools in North America. In an effort to expand and broaden the educational prospectus, a new building was planned. A vacant historic three-storey brick carriage house from 1890 provided the main school teaching space, and this is supplemented with a new 12,000 SF three-storey ‘service structure’ located along side, which provides modern facilities and additional space on several levels, including seismic bracing of the old building. Together, the structures house a school pioneering an advertising curriculum offering not only real-world business fundamentals and strategic branding, but hands-on understanding of the creative process and the experience of working with creative teams of students, teachers and professionals.

© VCU Creative Services,  Allen T. Jones
© VCU Creative Services, Allen T. Jones

The project is an exercise in “interlacing” - a term describing the display of imagery on a computer screen in a non-contiguous manner. The interlace effect results in a low-resolution, pixilated version of a graphic in the foreground offering graphic massing while hinting to a more fine grain image, with higher resolution beyond. The image in the background gradually comes into focus slowly over time while more information is downloaded allowing the foreground image to reside and disappear. This method of using a graphic foreground to hint at a denser, textural background plays out throughout the project allowing the contemporary, graphic addition to act as a prelude to the primary structure – the historic artifact whose complexity is gradually understood overtime. Acting as a catalyst, the new addition seeks to bring things together: old and new; student and faculty; academia and practice. Resisting the traditional academic hierarchy of student, faculty and administration, the project encourages a high level of social interaction between all users and all floor levels. Open communication is facilitated through the use of a series of small and large open “neighborhoods” such as the massive concrete gathering table in the basement and informal break-out areas throughout each floor.

© VCU Creative Services,  Allen T. Jones
© VCU Creative Services, Allen T. Jones

While the central (entry) floor accommodates classrooms and acts as a communal gathering space, hosting public events, the basement floor is devoted to student workspace with adjacent media labs, and the top floor is given over to faculty space and seminar rooms. However, the intention is to have staff/student interaction dispersed throughout the building. The central floor is multi-purpose and flexible by insertion of a 50-person meeting room that folds up against the ceiling, and retractable acoustic curtains separating the 90-person lecture room. The old maple floors were refurbished, and new maple strip flooring and maple veneer was used for forming furniture on the Faculty floor.

© VCU Creative Services,  Allen T. Jones
© VCU Creative Services, Allen T. Jones

Text provided by Clive Wilkinson Architects.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "VCU Adcenter (Brandcenter) / Clive Wilkinson Architects" 10 Nov 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/182215/vcu-adcenter-brandcenter-clive-wilkinson-architects/>