GH Genhelix Biopharmaceutical Facilities / estudioSIC

© Esaú Acosta.

Architect: estudioSIC
Location: , Spain
Authors: Esaú Acosta, Mauro Gil-Fournier, Miguel Jaenicke, estudiosic
Client: GH Genhelix
Collaborators: Alfredo Borgui, Nieves Valle, Matteo Ferrari
Coauthors: Pedro Colón, Raquel Buj
Project Team: Fhecor, Jose María Heras, IPD, David García, Gumersindo Fuertes
General Constructor: García de Celis
Budget: 4,890,000 €
Project Area: 8380 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Esaú Acosta. estudiosic


© Esaú Acosta. estudiosic

The biopharmaceutical facilities, first antibody monoclonal manufacturing plant built in Spain, is the expression of the complex inner manufacturing processes of the product: a technological, efficient and sustainable solution. The new biopharma facilities Genhelix is located in a place marked by the passing of the High Speed Train Madrid-Asturias, being this condition the generator of the place: a dynamic and orientated “genius loci”. The building incorporates this status, taking advantage of the maximum visibility in both ways and responding to the different mobility levels that occur in the science park: HST, private vehicle and pedestrian.

diagram

The five main volumes – offices, laboratories, production, utilities and warehouse- are combined in a compact scheme, structured through the circulation between each piece, freeing each program and allowing access control to each of them. The necessity to have spaces of internal growth to future extensions, anticipated by the company in a short term of time, is incorporated as design criteria from the beginning of the process. The existing voids in east and west facades allow the growth with no volume modification or outer image affection. The facade can also grow, encompassing the new bodies.

© Esaú Acosta. estudiosic

The offices body proposes a working place related to the outside through the metallic skin and the great glass hollows – exhausting the diurnal necessity luminance- which conform the facade. In the ground floor the corporative stairs are placed as first perception of the company as well as the connection between the lower semipublic space with the collective working zone upstairs. This space works as the encounter place, informal meeting, multifunctional area and communication node of the company. In the first level two well-differentiated working places coexist: the open room, as a landscape office, and the room area separated both by a divisible meeting room. The circulations are maximized from the work space to the rest of activities, finalizing in the most distant points to the access, always in facade hollow to the corridor. This scheme allows the combination of outer distant views with the surroundings of immediate work.

details

The project is generated from an optimized modulated structure -6 x 7.5 meters- according to the particular conditions of load and the disposition of the program. In addition the standard and modular construction achieves a budget adjustment and a specific answer of each structural element to the request and precise efforts, generating a customized and strong identity structure: the canopy projection of the access locates the beginning of the path and the building access, being the reception point of visitors.

© Esaú Acosta. estudiosic

Those design criteria are extended to the whole construction of all the existing programs, unifying them with a constructive system formed by sandwich panel of 40 mm. and length up to 12 m. enclosing the building. The façade pace, repeated each meter of length, is defined by the curvature of the outer plate, allowing to distinguish both skins in a unique constructive solution. The façade structure is fitted between the panels, letting see the metallic mesh from the outside. The transformation of the standard and industrialized constructive systems is personalized and adapted to the project.

© Esaú Acosta. estudiosic

The façade, as an interface between the environment and the working space, expresses the underlying enterprise concept: health, hygiene and quality, generating a white, clean, aseptic and corporative architecture, which shares the communicative concepts of the company. The expanded metal skin unifies the offices and the R+D laboratories offering a unique homogenous image to all the plant. On the skin the company logo appears as an unstructured typography. An exhaustive system of decomposition the letters are disturbed according to the different perception points, simulating the movement of the enterprise logo based on the direction and the speed of the observer: the fragmented central vision takes step to lateral and fleeting visions totally constructed.

Text provided by estudioSIC.

© Esaú Acosta. estudiosic
© Esaú Acosta. estudiosic

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "GH Genhelix Biopharmaceutical Facilities / estudioSIC" 07 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 25 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=181540>

0 comments

Share your thoughts