Lyon Confluence – Îlot P / Mateo Arquitectura & Dominique Perrault Arquitecture

Courtesy of & Dominique Perrault Arquitecture

Last September, Mateo Arquitectura, together with the French practice Dominique Perrault Architecture, presented a proposal for the project to urbanize Îlot P in Confluence, to the south of the city of which was recently named as a finalist. This competition forms part of the process of urban remodeling being conducted throughout the Confluence area with the aim of leaving behind its industrial past. The project involved the urban development of a city block (Ilôt P), including housing, commercial areas and offices (laid out in two buildings), and landscaping. More images and project description after the break.

Courtesy of Mateo Arquitectura & Dominique Perrault Arquitecture

The project developed by Mateo Arquitectura and Dominique Perrault Architecture comprises: building A devoted principally to housing, though there is also a small office section, and building B, which houses offices and shops. One of the principal project requirements was sustainability, so the roofs and façades accommodate solar and photovoltaic panels to optimize energy consumption.

site plan

Building A, designed by Josep Lluís Mateo, is bounded by the railway line on one side and a street leading to the city centre on another, and overlooks the river. This location influences the layout inside the building, with the apartments overlooking the river and good views, whereas the offices look out towards the railway line.

diagram + model

The apartments are given the maximum flexibility of space to adapt to individual needs. This flexibility is reflected in both in the structure and layout of the building, which situates the smallest dwellings on the lower floors and the larger maisonettes on the higher floors; and in the individual homes, which offer occupants a wide variety of possibilities. All the apartments have a loggia or winter garden, a small glazed garden that can be enjoyed all year round.

diagram

In the offices, the spacious work areas are situated at the front of the building, with meeting rooms and relaxation areas for the workers in the interior spaces. The principal materials used are concrete, glass and wood. Concrete is present in the building’s structure and façades, using light tones that evoke the local stone in the façade of the dwellings. The use of glass serves to optimize energy, with photovoltaic panels inserted into some of the windows. The glazed projection in the main façade, housing the loggias and winter gardens, provides solar protection. Finally, wood, found in the claddings, door and window frames, and the floors of the loggias, provides a warm atmosphere.

Cite: Furuto, Alison. "Lyon Confluence – Îlot P / Mateo Arquitectura & Dominique Perrault Arquitecture" 01 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=180486>