House in Horinouchi / Mizuishi Architects Atelier

© Hiroshi Tanigawa

Architects: Mizuishi Architects Atelier
Location: Tokyo,
Structural Engineer: Kentaro Nagasaka
Lighting Designer: Tatsuoki Nakajima
Contractor: Hirano-kensetu
Project Year: 2011
Project Area: 55.24 sqm
Photographs: Hiroshi Tanigawa

This is a very small house built on the triangle site where the river and the road were crossed and made to the acute angle. For the dead-end road, it became a plan in various regulations for obtaining special permission.

© Hiroshi Tanigawa
Floor Plan

Residents are husband and wife and a little girl. Although it was a novel site of a limited area, since a river was faced through a bank and a promenade, I would like to design various relations with the river. The building is the form that cut an acute angle part on a triangle plan derived from the site. Furthermore, it got the maximum volume of hip roof of three planes in restriction of setback-line.

© Hiroshi Tanigawa

Although the level0 floor was a private space,it limits for dividing with the curtain of a race in the door, stairs, storage, etc. except for a bathroom. It enabled it to feel a spread. The level+1 floor is devided into small areas by structural narrow walls,being connected with one by the ridgeline of a roof. So there are different open feelings and the relations with the river each.

© Hiroshi Tanigawa

That is
1. dining & kitchen / The west side space up the stairs is the largest planarly, and has high ceiling with a feeling of rise towards the roof top.
2. living / The central space is low ceilinged,and has full-opening windows on both sides as a balcony and the bay window that spreads outward with a feeling of floating
3. spare room / The east side space in the deepest is a form which is narrowed down to the direction of flow of the river,and is a space watching the light to insert earlier of the abyss..
4. loft / The space with two skylights is a space looking down at the river and looking up at the sky.

The limited volume snuggles up to the river, and I think that I was able to design various space that can live while looking for a favorite place to stay.

© Hiroshi Tanigawa

Text provided by

Cite: "House in Horinouchi / Mizuishi Architects Atelier" 24 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 22 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=177383>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    surprised how roomy it feels from the pictures. Drew, check out the floor plan, not supposed to completely cover the car.

Share your thoughts