Adequacy of Archaeological Site Structure / a3gm

© a3gm

Architects: a3gm
Location: Clunia, ,
Project Architects: Jesús Alba Elías, Laura García Juárez, Jesús García Vivar, Smara Gonçalves Diez, Carlos Miranda Barroso
Collaborators: Ignacio Martínez Fernández
Contractors: Sopsa-Construcciones Peña Bravo
Project Year: 2007
Project Area: 668 sqm
Photographs: a3gm

The interventions are part of the Master Plan developed by the scientific team that leads the Archaeological Site and focus on two specific elements, the covering of the mosaic of the “craterae” and the consolidation of the basement of the Temple of Jupiter.

Plan

CRATERAE MOSAIC COVERING

In relation to the first, the project aims to recover the observation of the mosaic in response to the spatial configuration of the area that housed it. That is, from the peristyle or hallway from which you accessed the room No. 8.

© a3gm

It is also intended to evoke that next to the mosaic room was a garden-room and that these two rooms were separated from the street by the house walls. A new enclosure, light and partially opaque, now defines the outer wall of the house and leads the visitor to the entrance. The material used for both structures and fencing to mark the routes, is laminated wood treated according to the different levels of exposure. The covering is made with crimping copper plates. The wooden box, light and permeable, transparent and capable of protecting, lets in natural light and ventilation as required by the conservation and enhancement of these elements.

© a3gm

A new enclosure, light and partially opaque, now defines the outer wall of the house No. 3 and leads the visitor to the entrance. It is conceived as a continuous plane that folds and cuts in terms of space and even defines “turns” to become the cover and perform the required protection functions.

© a3gm

INTERVENTION IN THE TEMPLE OF JUPITER

The southern boundary of the Clunia Forum closes with a private religious space linked to the temple of Jupiter. Its image has come to us very misleading. The project intends to follow the line of previous interventions with the podium of the temple used as a lookout. The project aims to use the raised podium of the temple as a lookout. The proposal defines the outer surface of opus caementicium basement walls using gabions filled with material from the site. Access to the podium begins in a wooden walkway from the supposed outer line of columns of the portico. This rises to avoid interference with the excavations near the tank and leads to the start of the stairs to the podium. It is intended to emphasize the idea of travel which includes the visit to the temple “stage” and mark the boundary between what was the public space of the square and the private space of the religious dependencies for the temple.

© a3gm

Text provided by a3gm

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Adequacy of Archaeological Site Structure / a3gm" 18 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=176600>

1 comment

Share your thoughts