ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Keiji Ashizawa Design
  6. 2010
  7. Sky Garden House / Keiji Ashizawa Design

Sky Garden House / Keiji Ashizawa Design

  • 01:00 - 16 October, 2011
Sky Garden House / Keiji Ashizawa Design
Sky Garden House / Keiji Ashizawa Design, © Daici Ano
© Daici Ano

© Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano +20

  • Architects

  • Location

    Tokyo, Japan
  • Architects

    Keiji Ashizawa Design / Keiji Ashizawa, Mriko Irie
  • Structural Engineer

    ÅFASA Akira Suzuki
  • Landscape Design

    GLAC Corporation
  • Furniture Design

    DRILL DESIGN / Keiji Ashizawa
  • Building Construction

    Heisei Construction Co., Ltd.
  • Project Year

    2010
  • Photographs

From the architect. Sky Garden House is a two-family residence in central Tokyo. The main goal in design was to create an environment where two families can interact freely and frequently, while giving each family a high level of privacy from each other as well as from outside. The peculiar nature of the location and limitations imposed by the building codes (in particular, the building-to-land ratio) presented considerable challenges in meeting this goal.

© Daici Ano
© Daici Ano

The house, where Clients and their two children occupy the first two floors and their parents live on the third floor, is built on a steep incline, with about 5 meters in height difference between the low and high points of the land, rendering part of the first floor effectively underground.

Section
Section

The building-to-land ratio required that maximum use of the available space be made to secure open, comfortable living space for two families. We and Clients sought to address these challenges through a series of extended discussions, in a process not unlike trying to piece together a complex puzzle.

© Daici Ano
© Daici Ano

In the end, we decided on three design features in meeting these challenges. First, we designed a lightwell and had each room face it. This had two benefits. One was that this would ensure that each room on the first three floors would receive good amount of sunlight. The other was that it would create an open and spacious feel to the house while allowing for privacy from outside environs.

Floor Plan
Floor Plan
Cite: "Sky Garden House / Keiji Ashizawa Design" 16 Oct 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/175814/sky-garden-house-keiji-ashizawa-design/>