Gazebo for TV Show / za bor Architects

© Peter Zaytsev

Architects: za bor Architects / Arseniy Borisenko, Peter Zaytsev
Location: Moscow Region, Russia
Engineering: za bor architects
Project Year: 2011
Photographs: Peter Zaytsev

The project has been developed specially for popular TV show «Dachniy Otvet» (Eng: «The village talks»). The idea of the show is that for those owners of country houses and cottages, who agreed to participate in the experiment, the invited designers or architects do re-planning of a part of their village. The important moment is that the house owners pay nothing for reconstruction, but at the same time they can’t influence the result, so it comes always unexpected for them. The architects in their turn try to offer the most original solutions.

© Peter Zaytsev

The object here is fairly typical suburban area, with garden trees belonging to the captain of the yacht, who enjoys cooking on the grill with his family and a number of friends.

Elevation

Architects have suggested to make a small-size self-supporting structure consisting of fourteen planes made of larch white-tinted wood. The gazebo has the helical structure resembling a sea wave, with an area for feasts (dining zone) and, in the distant second part separated by a small air «gap», is a barbecue area with a chargrill made of brick and . Architect’s concept for the construction is transparency and openness which inspires a contact between man and nature, especially because of surroundings: a green lawn and wonderful fruit trees giving an abundant harvest each fall. Neutral tints of the gazebo are drowning in intense colours of the garden – from the lush green in summer to yellow and red in autumn, and bringing together a rather complex and aggressive form with pastoral Moscow suburbs, allowing it to exist peacefully within the site context.

© Peter Zaytsev

Arseniy Borisenko and Peter Zaytsev — the architects, are making comments on the project: «We wanted to develop a complex dynamic structure that would not only perform its functions – gazebo and chargrill area, but would preserve the existing context of the site. Although our project is a complex structure consisting of 14 flat segments, we used neutral colours and natural larch wood. This helps, on the one hand, to present an object effectively and emphasize its structural features, on the other – to leave it in the existing suburban context, to fuse in the greenery of the garden, to please the eye, not to offend it.

Details

The gazebo planes are an excellent protection from the wind and rainfall, so we hope its new owners will be able to use it not only in summer but in winter as well.

© Peter Zaytsev

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Gazebo for TV Show / za bor Architects" 05 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 17 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=173539>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Excellent idea. Very unusual architectural decision. But there is all the same a sensation that you sit in the tunnel.

  2. Thumb up Thumb down +1

    its nice concept but i think its a bad design.
    And I don’t think that the gazebo is a good wind protected with this linear design. The interior is totally exposed to moisture and they are using valuable interior objects.

Share your thoughts