We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Palmaret-Alboraya Train Station / Rstudio

  • Architects: Rstudio
  • Location: Valencia, Spain
  • Architects: Rstudio
  • Engineering Management: Seg_Ineco
  • Landscape Architecture: Alfonso Peris
  • Project Year: 2010
  • Photographs: David Frutos

© David Frutos © David Frutos © David Frutos © David Frutos

From the architect. The new subway station of Alboraya-Palmaret is built together with a big park which highlights the new platform in a natural manner.

© David Frutos
© David Frutos

The park has an approximated surface area of 6,000 sqm It has seven terraces in different levels, leading us down, from the street to the hall of the new station. We can find in it resting areas, as well as playgrounds for children under the shadow of a large number of tress of different species.

Site Plan
Site Plan

The designed intervention on the old Palmaret station,stands out for the removal of most of the old train platforms, allowing in this way the connection of the new park with the Horchata Avenue.

© David Frutos
© David Frutos

Already inside the station, two new important spaces emerge remarkably. The first one, is a big Hall with views over the park, conducting us naturally to the second area, the platform, with a high ceiling that provides the station of a great spatial sense.

© David Frutos
© David Frutos

The materials used in the project give a modern appearance toboth the station and the park and represent a reference for the whole Alboraya town.

© David Frutos
© David Frutos
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Palmaret-Alboraya Train Station / Rstudio" 04 Oct 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/172638/palmaret-alboraya-train-station-rstudio/>