House Morran / Johannes Norlander Arkitektur

© Rasmus Norlander

Architecture: Johannes Norlander Arkitektur
Location: Gothenburg Archipelago, Sweden
Project Year: 2010
Project Area: 80 sqm
Photographs: Rasmus Norlander

The house is located on an island just by the sea fairway to the port of Gothenburg. The project is a transformation of a warn-down cottage from the 50’s with an extension from the mid 70’s. The building volume and most of the structure has been kept intact, in order not to exploit the landscape but just to refine and strengthen the qualities already existing on the site.

Site Plan

The new facade is cladded in plywood, coated in black pine tar just like the traditional way of preserving wooden boats. The roof is coated in simple tar paper and has thin plywood eaves with integrated aluminum gutters, coated in black. The interior is all in natural pine and where plywood is used for both cladding and construction.

© Rasmus Norlander

Text provided by

Cite: "House Morran / Johannes Norlander Arkitektur" 04 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=172477>