Allen Residence / Skiles Architect

© Albert Skiles

Architect: Skiles Architect
Location: Fayetteville, , USA
Project Team: Albert B. Skiles and Lisa Knemeyer Skiles, AIA
Contractor: Steve Powell, Hickory Creek Builders, Inc.
Consultants: Gary Kahanak, Home Energy Consultants (Energy Star 5+ certification)
Clients: Myria and A.J. Allen
Project Area: 1,358 sqf conditioned space (two bedroom and bath)
2,596 sqf under roof (residence / two car carport / workshop / screen porch and front entry porch)
Project Year: 2011
Photographs: Albert Skiles, Principal Architect

© Albert Skiles

Fayetteville is located in the Arkansas Ozarks and is home to the University of Arkansas, including the Fay Jones School of Architecture. One of the home owners is a Professor and Director of Graduate Studies for Fulbright College of Arts & Sciences, and used the home design and building process as an example in her Environmental Communications course.

rendering

The Allen residence is a two bedroom residence with carport and workshop on a small infill lot that incorporates environmentally aware construction methods, materials and passive solar design. Described as “Sustainable Modern” by its owners, this residence is characterized by two simple shed roofs at opposite slopes, separated by a narrow breezeway. The resulting wing like form stands dramatically on a narrow lot among quiet ranch homes in Fayetteville’s Historic District.

© Albert Skiles

The owners asked for a design that was to be energy efficient and built with methods and materials that considered environmental impact. The home’s long south facing façade with a ribbon clerestory provides passive solar heating and three foot overhang minimizes summer heat gain. The minimal exterior palette of fiber cement board, galvalume and cedar slates has durability and potential for reuse. The project earned an Energy Star 5+ certification. Other features include geothermal heat pump with radiant concrete floors, SIP roof panels and a generous screen porch to block the west sun. The cathedral ceilings, with exposed laminated beams and pine decking continue to the exterior porches to blur the line between inside and outside. The narrow footprint allows for natural light to permeate and enliven the interior.

Text provided by .

© Albert Skiles
© Albert Skiles
© Albert Skiles
© Albert Skiles
© Albert Skiles
© Albert Skiles
© Albert Skiles
© Albert Skiles
Cite: "Allen Residence / Skiles Architect" 29 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 28 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=171841>
  • milkman

    Nice – reminds me of an NZ bach. Summer time on a coast somewhere dotted with houses just like these…sheep – barns, woolsheds and pohutukawas.