School Complex at Le Bourget / Hubert & Roy Architectes

© Hérvé Habbadie

Architects: Hubert & Roy Architectes
Location: Le Bourget, France
Project Year: 2011
Project Area: 2800 sqm
Photographs: Hérvé Habbadie

The school at Le Bourget is built accordingly to the image of its changing environment. An area facing the landscape of the emerging Grand Paris, connected to the city by green “corridors”, an area brought near the city thanks to its nearby train station.

© Hérvé Habbadie

The school is designed based on a structure entirely made out of timber, digitized and optimized, prefabricated in a workshop-factory and mounted in a few months by two craftsmen.

© Hérvé Habbadie

This structure, including structural frames every 1.50 m, is covered with a green roof for water retention and thermal mass. Elevations of the structure are cladded with and aluminium panels aligned on the 1.50 m frame to frame distance. Therefore, the aluminium envelope is only 4 mm thick and the insulation takes place in the thickness of the structure.

Plan

Kindergarten classrooms are located on the ground floor and have access from the schoolyard. The elementary school is located upstairs. The large oriel window provides heat input during winter and a view of surrounding landscapes.

 

© Hérvé Habbadie

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "School Complex at Le Bourget / Hubert & Roy Architectes" 26 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=171277>