New Taipei City Museum of Art Proposal / Zerafa Architecture Studio

Courtesy of Zerafa Architecture Studio

The New City Museum of Art (NCArt) should propose a new paradigm for celebrating art in , one that brings lifestyle, art, recreation and education together to celebrate the vibrant cultural identity of the community. The fusion of art with all aspects of one’s daily experience is driven by ideas about the intrinsic relationship between art and life relevant in ’s popular contemporary culture. The new museum seeks to embody these ideas and provide an iconic venue for the spontaneous unfolding of contemporary life.

Here’s the proposal Zerafa Architecture Studio presented for this project.

The project site is in an existing park, located at the meeting of the Yingge and Dahan rivers, is one that immediately reveals a dynamic juxtaposition between the constructed nature (the park environment) and the density and “urban” scale of the surrounding hillside context. The somewhat auspicious relative condition of these two abstract realities, both organic yet man-made, provides the perfect setting for this museum.

Courtesy of Zerafa Architecture Studio

Our design for the NTCArt proposes a dramatic physical intervention into the Yingge park landscape in the form of a line. Not unlike the Spiral Jetty earthwork of Robert Smithson, or the meandering Wall installations of Andy Goldsworthy, this line defines a curving edge or a path at a scale that is not immediately legible to the individual, yet acts as an ordering element in the landscape. The line emerges from the ground plane within the park at a continuous slope and follows a spiral path that terminates centrally within the site, projecting itself skyward.

Courtesy of Zerafa Architecture Studio

Contained within this spiral line, the museum’s programmatic spaces are loosely organized in an organic cascading composition rotating around the central void defined by the spiral. The typical galleries and program elements are conceived as individual 3-dimensional objects. These program boxes are given scale and identity, and yet they are clustered together to create a complex urban form recalling the dense composition of buildings that dot the surrounding hills, and images of the famous cascading hill town of Jiufen.

Plans

Circulation through the museum at each of the six terraced level becomes one of discovery and surprise not unlike the experience of visiting a hilltown. As a counterpoint, the spiral line determines the outer edge of the primary and more direct vertical circulation path through the museum. Layered behind the screen wall, this glazed volume contains stairs, connecting each terrace level, and serves as the spatial link to breakout spaces adjacent to the clustered galleries.

Courtesy of Zerafa Architecture Studio

The exposed exterior surfaces of the galleries, sides, top and even underside provide multiple canvases for nonconventional exhibition use. It will be difficult to predict where the art will be found as in this cascading configuration, the in-between, or accidental spaces and surfaces become opportunities for the casual discovery of surprise installations. The art will reveal itself in new and surprising ways, suspended within the void, appearing on the ledges and terraces, projected onto the many surfaces and engaging with the physicality of the building.

Elevation

The slipping and sliding movement of the gallery boxes create a series of smaller scale foreground and background objects floating delicately above the site. This design approach maintains the relative compactness required by the desire to impose a limited footprint, yet achieves the rich variety and mix of heights and massing that is desired.

Courtesy of Zerafa Architecture Studio

Within this composition, the NTCArt Children’s Museum is conceived as a 2-story container distinct from the main Museum, within which individual program elements as well as a series of exterior voids are arranged. The Children’s Museum is located at the point at which the screen wall emerges from within the landscape to provide an immediate relationship to both the lobby and the park. The landscape slopes up onto the roof, offering views to and from the interior and providing direct access from the park. Conceived as a sunken “toybox” in the park, children are encouraged to experience the park and museum together as the limits of each are left unclear.

Section

Architects: Zerafa Architecture Studio
Location: Taipei, Taiwan
Design Team: Jason Zerafa, Joaquin Boldrini , Bridgett Cruz, Katherine Moya
Associate Architect: Gregory T Waugh AIA
Client: New Taipei City Government
Structural Engineer: Gilsanz Murray Steficek LLP
Project Area: 53,000 sqm
Photographs: Courtesy of Zerafa Architecture Studio

Cite: Jett, Megan. "New Taipei City Museum of Art Proposal / Zerafa Architecture Studio" 25 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 19 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=171079>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    It’s great work – mediates varying programmatic scales, formal elements, landscape and built objects nicely. Scheme / parti not too rigid. I imagine the experience of entering and moving through the area to be almost ‘cinematic’. Very nice…

Share your thoughts