Wendouree Railway Station / Hassell with Parsons Brinckerhoff

Courtesy of Hassell

Architect: HASSELL with Parsons Brinckerhoff
Location: , Victoria,
Client: Department of Transport
Project Year: 2009
Photographs: Courtesy of HASSELL

Courtesy of Hassell

HASSELL, in collaboration with Parsons Brinckerhoff, undertook the detailed design and documentation of a new railway station and associated infrastructure at Wendouree, in the west of Ballarat. The new station, which opened in June 2009, is expected to serve more than 27,000 people living in the Wendouree, Alfredton and Lake Wendouree areas and the nearby townships of Learmouth and Miners Rest.

Courtesy of Hassell

The design seeks to minimise travel distance between transport modes, and provide an attractive and comfortable environment while responding to local landscape and character. Materials have been selected for long-term durability to reduce ongoing costs. The new station has been designed to incorporate best practice in sustainability, including water sensitive urban design initiatives within car park areas.

Text provided by HASSELL.

Courtesy of Hassell
Courtesy of Hassell

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Wendouree Railway Station / Hassell with Parsons Brinckerhoff" 08 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 22 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=170896>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    Nice!!
    It gave the railway station a special yet simple look, and I really loved the red color.

Share your thoughts