Afife House / Alfredo Resende Arquitectos

© Luis Ferreira Alves

Architects: Alfredo Resende Arquitectos / João Resende, José Oliveira
Location: ,
Project Year: 2007
Project Area: 245 sqm
Photographs: Luis Ferreira Alves

North of Viana do Castelo, between mountains and sea, Afife has views of wonderful landscapes that interlock perfectly. When the client showed me he had bought the land, it was hard to not be surprised by the fantastic panoramic view of the surrounding landscape and the sea.

© Luis Ferreira Alves

Situated on top of the mountain and protected from north winds, it was clear that the implantation of the house was essential, since this place was the reason for its construction.

Floor Plan

In order to better relate with the land, the house sits on a platform created by the existing stone walls that define the topography of the site. Some of the existing stone walls were in ruins and had to be rebuilt.

Elevation

As a result of its excellent location, located at the high level, the home is composed of a simple geometric shape, appearing to be stretched in the sun, watching the sea.

© Luis Ferreira Alves

The western facade features a lookout point with large windows and a balcony. From an existing reclaimed floor, parallel to the house, a pool relates to the garden and the wall.

© Luis Ferreira Alves
Cite: "Afife House / Alfredo Resende Arquitectos" 16 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 26 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=169454>