We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Tea Pavilion on the Water / Tze-Chun Wei

  • Architects: Tze-Chun Wei
  • Location: Changhua, Taiwan
  • Collaborators: ARJR Architects Associates
  • Area: 166.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Courtesy of tze-chun wei

Courtesy of  tze-chun wei Courtesy of  tze-chun wei Courtesy of  tze-chun wei Courtesy of  tze-chun wei

From the architect. Tea Pavilion on the Water is a project designed by Tze-Chun Wei in 2006 when he graduated from Cheng-Kung University. The pavilion is located at the site of an old factory in a suburb of Taiwan. The site contained an original fire control pool that is no longer in use. The programatic concept was to build a pavilion as both a reception in the day-time and a living room for the family in the night.

diagram
diagram

Tze-Chun Wei described the initial idea of the design as a way to bring in the water and garden landscape on site with the construction of the pavilion. He then explains that four elements are used conceptually in this design: wind, light, vegetation and water. Then as an open platform in the background he could merge the elements as a design theme of the building.

Courtesy of  tze-chun wei
Courtesy of tze-chun wei

After several discussions with the client, their suggestion is to merge the original landscape on the site with the new build pavilion where the water and the garden are surrounded. Four elements are concerned in this design, wind, light, vegetation and water, and an open platform that links theses elements as a key theme of the building.

Courtesy of  tze-chun wei
Courtesy of tze-chun wei

Wind: The full height sliding doors can be fully opened in order to gather more air circulation during the summer. Using the temperature differences between water and gravel to trigger air flow circulate inside the room. Light: Using as much natural light as possible for illumination and avoid direct sun light by arranging the largest opening on the north and the south. Vegetation: The south glazing is facing the original garden for the best view, and by planting bamboo on the pool to act as a filter from the disturbances on the street plus it gains more green into the interior.

Text provided by Tze-Chun Wei.

section
section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Tea Pavilion on the Water / Tze-Chun Wei" 19 Sep 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/168697/tea-pavilion-on-the-water-tze-chun-wei/>