We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

25th Street Residence / Shimizu + Coggeshall Architects

  • Architects: Shimizu + Coggeshall Architects
  • Location: 1411 Lincoln Blvd, Santa Monica, CA 90401, USA
  • Architect: Shimizu + Coggeshall Architects
  • Project Team: Joshua Coggeshall, Janice Shimizu, Sean Harris, Ryan Klinger, Danny Mascari
  • Landscape Architect: Sasha Tarnopolsky, Dry Design
  • Structural Engineer: Efficient Consulting Engineers
  • Leed Consultant: Glen Boldt, GB Works
  • Contractor: deKrassel Construction
  • Area: 0.0 ft2
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Joshua White

© Joshua White © Joshua White © Joshua White © Joshua White

From the architect. Featured Products: Runtal Hydronic Radiator units, Schuco Slim V Solar Collectors, Eco-GFX heat recovery fixture S3-60 by EcoInnovations, National Gypsum, Thermal Core phase changing drywall, TX Active finish coat- photocatalytic smog reducing stucco

© Joshua White
© Joshua White

The project hinges on the following main ideas: the first was to insert a LEED platinum contemporary renovation into a 1920’s structure in a way that would contrast and complement. Small unused spaces were reconfigured by expanding them for a multiplicity of programs.

© Joshua White
© Joshua White

Connections with the exterior were set up where every space has a unique relationship to the outside; sometimes framing a view, sometimes blurring the boundary between inside and out.The street elevation scale was preserved while the entry and site were designed to promote neighborhood interaction on a corner in a highly walkable area.

© Joshua White
© Joshua White

Strategies to reduce demand include improved daylighting, 90% high efficacy lighting, and relocating openings. Additional sustainable issues for this project combined passive and active technologies: radiators fed by a high efficiency boiler, solar water heating, improved existing envelope, greater water efficiency, rainwater harvesting, phase changing drywall, and photovoltaics.

© Joshua White
© Joshua White

Simultaneously, there was a material agenda that not only contrasted new from old but re-used materials on site: beams became benches and counters became fountains. Salvaged walnut slabs became a counter and framing harvested from a local demolished factory became the living room floor.

© Joshua White
© Joshua White

The result is a high-performing home that has been completely transformed while respecting the layered history of the house.

© Joshua White
© Joshua White
Cite:"25th Street Residence / Shimizu + Coggeshall Architects" 14 Sep 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/168587/25th-street-residence-shimizu-coggeshall-architects-2/>