House in Cadiz / Alfonso Alzugaray + Carlos Urzainqui

© Iñaki Bergera

Architects: Alfonso Alzugaray + Carlos Urzainqui
Location: Cadiz,
Collaborators: Leire Leoz y Jesús Ramírez
Project Year: 2008
Project Area: 640 sqm
Photographs: Iñaki Bergera

The project is situated on the occidental edge of the natural park of the Estrecho, on an abrupt hillside, where the landscape value, its orientation and complicated topography were determining factors. Instead of viewing these factors as potential limits we considered them to be incentives for a better solution for the project, helping reinforce the intrinsic singularity of the emplacement.

© Iñaki Bergera

On the base platform, we establish the areas of common use (living room, kitchen, solarium…) with a swimming pool in one of its edges, while below, slightly visible, are 5 bedrooms. We understand the platform like a prolongation of the landscape, and thanks to the blocks of orange stone, forms a visual unity.

© Iñaki Bergera

The platform extends over its support, minimizing visual contact with the ground, achieving an elevated position on the hill. The view from in side the house reveals little landscape, offering a direct visual connection with the sea. The views from inside the house create a sense of weightlessness in the interior spaces of the house.

Section
Cite: "House in Cadiz / Alfonso Alzugaray + Carlos Urzainqui" 15 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=168519>

4 comments

    • Thumb up Thumb down 0

      I was amazed at your observation. I’am one of the fortunate dwellers of this home. I live here ten days of every month. I am a businessman and in todays economy it’s hard to relax but when I am at this home I do find I can relax and be creative. I had no idea it had anything to do with the architecture; I thought it had more to do with the location. It’s hard to notice the architecture when you are in the house because the surroundings are so overwhelming. The house’s simplicity is shear perfection. Thanks for your observation it has made me appreciate the home even more. It goes without saying that all that visit the house for a few days end up finding themselves relaxed as you suggested.

  1. Thumb up Thumb down 0

    The situation on the map is wrong, it is on Paya de los Alemanes (Tarifa), near to Zahara de los Atunes.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Hola,soy estudiante de Arquitectura en Mexico, tengo un proyecto escolar de una maqueta, mi pregunta es ¿Podria utilizar su proyecto para exponerlo en mi maqueta? y si me podria apoyar con un plano de medidas o algo por el estilo, se lo agradeceria mucho, proyectos como el suyo me inspiran y me alientan cada dia. Muchas gracias de antemano.

Share your thoughts