We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

New Taipei City Museum of Art Proposal / Lyons

view from park towards Yingge Township
view from park towards Yingge Township

The new museum proposed by Lyons has been designed in response to its context – to the park, river, city and the surrounding mountains. The concept connects the building and its spaces with the unique features of the site and its surroundings. Its form, spaces and circulation patterns have also been designed to provide a rich and scenic experience for museum visitors and to offer maximum flexibility in the display and presentation of artworks and multimedia. More images and architects’ description after the break.

The building form comprises three rectangular tubular forms which are stacked vertically. Each of these forms is inflected to connect with significant views from the museum site. The lowest form in the stack frames has views of the immediate parkland setting and the Yingge and Da-han Rivers. The mid level form inflects towards views of Taipei City and the Yingge township. The uppermost form draws in views of the mountain ranges to the north and south of the Yingge township.

vIew of art plaza and forecourt from Huan-he Road
vIew of art plaza and forecourt from Huan-he Road

When the building is viewed from outside – from Huan-he Road, from the new pedestrian bridge, or from the surrounding park, visitors are able to see into the ends of the building. Here the program and activities of the building are revealed and expressed – the antithesis of the conventional museum paradigm acts as an enclosed, vault-like box.

medium ppecial exhibition gallery space
medium ppecial exhibition gallery space

The building’s facades are clad in embossed ceramic tiles with a highly glazed surface – a reference to Yingge’s local tradition of ceramic and craft manufacturing. Small irregular piercings are made in the outer walls which are filled with translucent glass to provide controlled, diffused light into the museum’s outer galleries and circulation spaces.

entry and art hall
entry and art hall

The undulating topography and hill forms of the park are also used as generators for the concept design. The topography is folded and formed to create new hills and landscaped spaces which provide an extended terrain for visitor recreation and as sites for outdoor sculpture. The sinusoidal curves of the parkscape transform into a vast glass roofed space which encloses the museum’s public and educational spaces. This space defines an extended public domain which is both of the building and of the park.

perimeter of naturally lit gallery space
perimeter of naturally lit gallery space

The program for the new museum is arranged as horizontal layers which are stacked vertically over the seven levels of the building. This layering and stacking of the program provides clear wayfinding for visitors and gives a clear definition to the public and ‘staff only’ spaces. Circulation through the building is via escalators and lifts which are located in a central core. Passengers and goods lifts serve all levels of the building.

massing model view from west
massing model view from west

The interior spaces in the building have been designed to provide variety and flexibility from large scale defining spaces to more intimate spaces for resting and circulation. Spaces in the new building have distinct orientations (to views), varying scales and heights and they interconnect with one another in different ways. This spatial concept provides an experientially rich internal ‘landscape tableau’ for the many and varied activities and displays to be housed in the new museum. The main gallery and exhibition spaces are large, flexible and open. They allow for subdivision and interconnection, giving maximum flexibility in the display of paintings, sculpture, installations and video art. Circulation through the gallery spaces is free flowing, not prescribed, connecting back to the central lobbies and vertical circulation core.

massing model view to Da Han River
massing model view to Da Han River

The overhanging cantilevered forms of the building provide shade and shelter to the public spaces and parklands below. The walls of the gallery spaces are highly insulated to maintain stable temperatures. Small apertures in the side walls of the gallery spaces admit small amounts of diffused natural light.

massing model view to Yingge Township
massing model view to Yingge Township

A HVAC system has been integrated with the architectural design and controls temperature and humidity in all spaces requiring high levels of environmental control (the galleries and storehouse). A mixed mode system conditions the public spaces in the building and this operates when outside ambient conditions allow.

site plan
site plan
Cite:Alison Furuto. "New Taipei City Museum of Art Proposal / Lyons" 10 Sep 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/167659/new-taipei-city-museum-of-art-proposal-lyons/>