MOD Office / Ministry of Design

© CI&A Photography

Architects: Ministry of Design (MOD)
Location: ,
Contractor: Interior Composite
Photographs: CI&A Photography

Inhabiting 6 converted shop house units at the confluence of Singapore’s historic Chinatown area and the CBD, MOD’s own design studio employs the same key principles which govern its approach to design – typological relevance, a disciplined material and tonal palette and an ‘essential’ concept. In searching for a locale to base its creative endeavors, we were determined to find a building large enough to accommodate our entire office on a single floor. We feel strongly that open communication is key to innovation and creativity; as such, our space would be without hierarchy or barriers, a truly open office.

© CI&A Photography

The linear series of spaces within the studio are choreographed in between the perimeter of twin datum lines – which form circulation axes spanning the entire space. Mirrored terminus points elongate these axes and become daily ‘catwalks’. Resembling a barcode, a series of mixed program are position along these catwalks and range from gallery space, meeting spaces, open plan desks, hot desk discussion zones to a library.

Floor Plan

All new interventions are conceived as objects within the landscape of the existing space and are designed to remain visually separated. The entry Gallery space allows for constant renewal and an avenue to express ourselves without needing to reinvent the entire studio.

© CI&A Photography

Our work areas are intentionally pure black and white, which allows us to tackle the wide array of creative explorations against neutral foil. The library is finished in an unfinished timber and tectonically, it provides a more relaxed environment as a counter point to the rest of the space.

© CI&A Photography

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "MOD Office / Ministry of Design" 08 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 18 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=167422>

10 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    What a gruesome space for a supposedly creative office. Very pretentious and two dimensional concept..what concept??

  2. Thumb up Thumb down 0

    No papers, no magazines, no blueprints, no coffee cups on desks?
    People looks like they just came to take a snapshot.
    Overall the space is clean and nice (with no life).

  3. Thumb up Thumb down 0

    Check out the lady posing and stretching up the seats, great for a pilates / yoga session…..Ohmmmmm…

  4. Thumb up Thumb down 0

    ouch. cold. monotonous. timid. “…where do you work?” “…oh me? i work in designer jail.”

  5. Thumb up Thumb down 0

    Ah so the girl was trying to escape from this designer’s jail. Its not a barcode concept but a Jail Bars concept..Excellent project name: the Designers Jail Cheers CROFTdesign

  6. Thumb up Thumb down 0

    Why is this entry not in the main pages anymore? Has the architect not been able to accept criticism and requested for it to be removed.
    Shame on you MODE, you are so insecure!

      • Thumb up Thumb down 0

        Really? If you scroll from the main page down to the 8th of September, you are unable to find this on any of the pages. The only way would be to search it. Sorry about typo. It should be MOD. Perhaps MODE is more suitable as a name for a fashion office.

  7. Thumb up Thumb down 0

    the concept of the work place would never be in pure black and white. what people bring in their desk would disperse the original concept.

Share your thoughts