ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Villa Beli Kriz / SADAR + VUGA

  • 01:00 - 27 March, 2009
Villa Beli Kriz / SADAR + VUGA
Villa Beli Kriz / SADAR + VUGA

Villa Beli Kriz / SADAR + VUGA Villa Beli Kriz / SADAR + VUGA Villa Beli Kriz / SADAR + VUGA Villa Beli Kriz / SADAR + VUGA +15

  • Architects

  • Location

    Portorož, Piran, Slovenia
  • Architects

    Sadar Vuga Architects
  • Project Team

    Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Anamarija Volk, Corina Trunz, Goran Golubič
  • Structural Engineer

    Elea IC
  • Client

    Lesnina Inženiring, d.d.
  • Constructed Area

    398 sqm
  • Area

    626.0 sqm
  • Project Year

    2009

From the architect. Villa Beli križ stands on the incline of the hill above Portorož. The matrix volume of the villa consists of four two-storey apartments of equal size with an associated outer garden space, terrace on the shadow side and terrace with a pool on the sunny side. Within the villa, apartments are arranged in such a fashion that the large glazed surfaces opening the apartments to the outside offer a colorful variety of views of the sea and of the horizon. At the same time, this arrangement provides for the desired privacy and intimacy between the villa's residents. In this way, from his apartment on the upper floor, a resident will always have a view of and access to his part of the garden on the lower floor.

Consequentially, this exhibits in the ambient diversity of the apartments' interiors. Opening of each internal space towards the sea and alternating twin hooded roofs lead towards the "winged" form of the building's sides. Pairs of apartments are mirrored across the central axis. In conjunction with the villa's setting on the garden-covered podium of the garage, this serves to emphasize the presence of the villa in the context. Alternating perceptual cinematic opening and closing of the villa's volume at our passing-by makes advantageous use of the positioning of the villa on the street bend. The white grid of the structure cladding creates a distinguishable element in the near surroundings, as well as a dialog with the white grid balconies of the Porotorož hotels downhill by the sea.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Villa Beli Kriz / SADAR + VUGA" 27 Mar 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/16738/villa-beli-sadar-vuga-architects/>