Casanueva Pharmacy / Clavel Arquitectos

© David Frutos Ruiz

Architects: Clavel Arquitectos
Location: Murcia,
Project Year: 2010
Construction Company: VILARIA INTERIORISMO Y EDIFICACIÓN S.L.
Collaborators: Robin Harloff, Mauricio Méndez Bustos, David Hernández Conesa
Project Area: 180.18 sqm
Photographs: David Frutos Ruiz

The pharmacy’s sales model has been changing recently, parallel to rules and regulations. Besides the health service of the pharmacy, concepts such as “added value”, “competence” and “visualization” start appearing on the business speech. This 2-story, 180 sqm refurbishment was made in just two months; this was especially difficult because during the first month we were asked to combine sales and building work. This became the main complexity of the building process and the project decisions. Therefore, prefabricating the maximum number of elements was a necessary starting point.

© David Frutos Ruiz

The entire building seems to lean on a 3d façade, shaped with the text “FARMACIA”, making up a double height shop window. This element marks not only the use and identity of the pharmacy, but also provides the necessary solar protection, since the main façade faces west. The sign that lights up at night is only understandable from a certain distance, changing into an abstract form when viewed from far away.

 

© David Frutos Ruiz

Inside, behind the sign, a green metallic slat cladding descends from the ceiling through the back wall down to the floor, joining to the same color epoxy-resin pavement, all together working as a background for the sales furniture: self-illuminated glossy-white tubular elements in five levels, that seem to float and divide the space into different areas. These pieces also make up a rotating desk, a seat, a pulpit…and finally provide the necessary space to show the products. It is a new scene for a new sales’ model.

© David Frutos Ruiz

In order to keep the strict deadline, the façade and all the furniture were prefabricated in workshop. The slat cladding was also another very quick-to-build industrial solution. In total this supposed 95% of the work, what enabled to finish in time and with a 0% budget deviation. Demonstrated.

© David Frutos Ruiz

The slat cladding hides a little office, the air conditioning machines and, on the other side, behind the desk, a glass sliding door leads to the laboratory, a toilet and a mezzanine that works as a robotized medicines warehouse. The lighting system consists of energy-efficient continuous led strips on the singular furniture, reinforced by little spots where necessary.
Only two colors have been used: “chemist’s green” on the floor and the ceiling and “hygiene white” on the furniture.

© David Frutos Ruiz

The chemist’s is situated in a humble neighborhood. Some colleagues tell us: “It’s a pity that is not in the downtown!”. However, we are glad it is at that very place; neighbors already identifying themselves with their new urban icon.

© David Frutos Ruiz

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Casanueva Pharmacy / Clavel Arquitectos" 08 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=167071>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    The perfect example how to liven up a slightly dull and plain neighborhood. I like the curvy interior and especially color combination. The place has that @medicine” feeling.

  2. Thumb up Thumb down 0

    I really like the facade, the huge ‘farmacia’ sign is definitly bold – but the interior doesn’t fit together – the sharp letters are calling for a clean sharp minimalistic interior … but you only get a blob like what ever without actual function.

  3. Thumb up Thumb down 0

    the facade is imediately eye-catching and sharp but inside is slightly disapointing because the styles is completely different. It looks like out of place blobs in a weird room.

    • Thumb up Thumb down 0

      I disagree. It’s an impressively modern and fluid space. The rigidity of the letters versus the “blobs” aren’t necessarily at odds with one another visually either. The “blobs” and the bold facade are apart of a larger attempt to create a new type of consumer space that would be similar to an Apple store but for medicine.

Share your thoughts