ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. The Netherlands
  5. René van Zuuk Architekten
  6. 2005
  7. Spikvoorde II / René van Zuuk Architekten

Spikvoorde II / René van Zuuk Architekten

  • 01:00 - 26 March, 2009
Spikvoorde II / René van Zuuk Architekten
Spikvoorde II / René van Zuuk Architekten

Spikvoorde II / René van Zuuk Architekten Spikvoorde II / René van Zuuk Architekten Spikvoorde II / René van Zuuk Architekten Spikvoorde II / René van Zuuk Architekten +27

  • Architects

  • Location

  • Architect

    René van Zuuk Architekten
  • Design Team

    René van Zuuk, Kersten Scheller
  • Structural Ingeneering

    Bartels Consulting Engineers, Apeldoorn/NL
  • Client

    Landstad Projecten C.V.
  • Building Contractor

    Nikkels bouwbedrijf bv /NL
  • Area

    2150.0 sqm
  • Project Year

    2005

From the architect. Spikvoorde is a part of "De Vijfhoek" (The Pentagon), a new neighborhood in the city of Deventer in The Netherlands.

The project is situated in a very prominent location in this area, just across a T-junction which offers a view to all directions. This distinct location calls for a vertical beacon that acts as a reference point within the neighborhood. Therefore the building has been split in segments that accentuate this vertical effect, which becomes even stronger when reflected in the water when seen from the entrance way The segments itself are horizontally split to create balance in the facade.

The first segment is aligned with the entrance road. This volume get repeated two times by rotation. The complete configuration curves along with the road that runs next to the water, creating a complex system to the eye but that is highly repetitive in building structure (floor and facade parts).

The north side is different; here the partly underground building follows the adjoining road. On this side the entrance to primary school, which will occupy the first three floors, has been placed. Next to their entrance a raised playground tops an extension that hides the schools offices.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Spikvoorde II / René van Zuuk Architekten" 26 Mar 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/16417/spikvoorde-ii-rene-van-zuuk-architekten/>

Spikvoorde II / René van Zuuk Architekten