We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Taipei Nangang Office Tower / Aedas

Courtesy of Aedas Beijing Ltd
Courtesy of Aedas Beijing Ltd

The design for the new Taipei Nangang High-tech District Office Tower, by AEDAS Beijing Ltd, draws inspiration from the shape of the river pebbles, developing a unique aesthetic that conveys the idea of softness and elegance as well as strength and character. Located in close proximity to the Jilong River and a major overpass highway in Taipei, the surrounding environment provided the opportunity to propose a building that will redefine the skyline of this rapidly developing area of Taipei. More images and architects’ description after the break.

The 18 storey office building has been conceived as an ‘incubator of knowledge’ where innovative ideas are exchanged and turned to reality. The rounded silhouette of the north and south façades taper as it gets higher, using a rationalized geometry to optimize construction using straight glass panels. The enclosed curtain wall harmonizes the outer structure, creating a series of outdoor balconies offering unparalleled views for the users.

Courtesy of Aedas Beijing Ltd
Courtesy of Aedas Beijing Ltd

The office space has been planned to provide a highly efficient, yet healthy and inspiring working environment. Span-leveled communal areas have been proposed, incorporating kitchens, coffee shops, small libraries and brainstorming areas; these spaces function together as the ‘urban living room’, aiming to promote creativity and catalyze the interaction between office users.

Courtesy of Aedas Beijing Ltd
Courtesy of Aedas Beijing Ltd

The project design is highly sustainable and aims to achieve LEED gold certification. A breathable building envelope was introduced to increase the flexibility and diversity of the architectural facade, as well as to control the heat gain throughout the year. The vertical aluminum fins have a calculated distance and depth, managing to control the amount of sunlight coming into the building, assisted by green planters on the west side to provide sufficient shading and effectively lower the interior temperature during summer. Architects: AEDAS Beijing Ltd Location: Taipei, Taiwan Design Director: Andy Wen Architect Team: Benjamin Chan, Yijun Qian, Jihyeun Byeon Collaborator: C.J. CHIU and Partners, Architects and Planners Structural Consultant: Envision Engineering Consultants Program: Office/Commercial Client: Earnest Development & Construction Corporation Project Area: 9,153 sqm Site Area: 2,310 sqm Project Year: 2011

Courtesy of Aedas Beijing Ltd
Courtesy of Aedas Beijing Ltd
Cite:Alison Furuto. "Taipei Nangang Office Tower / Aedas" 27 Aug 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/163627/taipei-nangang-office-tower-aedas/>