Mercer House / Vibe Design Group

© Robert Hamer

Architects: Vibe Design Group
Location: Melbourne, Australia
Project Area: 314 sqm
Photographs: Robert Hamer

The client purchased an existing run-down home with the intention of transforming it into a striking contemporary styled residence. Although unattractive to look at, the existing residence was of sound construction and worthy of part retention and utilization. Unlike their previous home that they described as too stark & cold, the client’s called for a liveable family home with sophistication and warmth.

before/after

An undeniable street presence was formed with a striking -lined shape that extends with the longest street boundary. The bold tapering shape offers the dual purpose of protecting the occupant’s privacy, while disguising the properties three-stories within. The garage door is finished in a perforated metal, which is also specified for the adjacent pedestrian entry gate.

© Robert Hamer

Upon entry, one ascends the stairs and is invited into the primary living area. The central streamline kitchen is void of handles and inconspicuously incorporates a scullery/butlers pantry. A clear glass splashback gives a sneak-peak to the battened timber feature wall beyond. Windows in the lounge area are given a framed view of the beautiful established trees in the streetscape, while the dining at the opposite end of the space spills onto the north-facing outdoor entertaining area.

middle floor plan

A sliding wall off the dining gives separation to the rumpus/movie room, bedrooms and descending staircase to the garage and laundry below. A battened Blackbutt feature wall disguises doorway access to the bedrooms, bathroom and powder room. The lounge area affords a quiet desk space beneath the floating staircase, and camouflaged access in the continued battened wall to another bedroom. The staircase leads to the upper storey master bedroom, which includes windows at opposing ends of the room. The protected east facing windows provide a beautiful elevated view over the undulating surrounding landscape.

© Robert Hamer

Although not obvious, the transformation used much of the existing conditions. The striking design solution gives the residence an undeniable street presence, combined with optimum liveability, sustainability and privacy for the occupants.

© Robert Hamer

[gallery

Cite: "Mercer House / Vibe Design Group" 23 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=162352>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    That is one impressively bold facade.

    Vibe aren’t architects though, they’re building designers.

Share your thoughts