Simpatia Street Housing / gruposp arquitetos

©

Architects: gruposp arquitetos / Alvaro Puntoni, João Sodré, Jonathan Davies
Location: São Paulo,
Collaborators: André Luiz Tura Nunes, Isabel Nassif Cytrynowicz, Rafael Murollo, Rodrigo Ohtake, Tatiana Ozetti
Project Year: 2011
Project Area: 3000 sqm
Photographs: Nelson Kon

Landscape Design: SOMA / Apoena Amaral, José Luiz Brenna
Lighting: Ricardo Heder
Artistic Intervention: Andrés Sandoval
Structural Engineering: Esteng Estrutural Engenharia / Gerson Belli, Projecta Grandes Estruturas Ltda. / Hélio Ricardo Stefoni
Hydraulics and Electric Engineering: Gera Serviços de Engenharia S/S Ltda. / Alberto Assenção Pereira, Diogo Assenção Pereira
General Contractor: C.P.A. Engenharia e Construções Ltda. / Luiz Alberta Saretta Schwartz, Rafael Canto Porto

Density and Void

The city of São Paulo is marked by a dense occupation which blurs the perception of both its original topography and a few unoccupied spaces, especially those defined and configured by the original site or by the geographic phenomena. One of the challenges for architects in this century should be the construction of the void as someone opening clearings and enabling new dimensions and spaces for living in our city. This housing edifice is inserted in such a thesis.

Situation

Construction of Topography

The edifice takes advantage of the rugged topography, a typical situation of the small valley that exists between Simpatia street, at the highest level,  and Medeiros de Albuquerque street, at the lowest level. It defines the project into two blocks; a superior and aerial one, which includes the housing structure,and another on inferior and rooted, which services and provides spaces for automobiles. Between these two blocks a free space and a free slab, accessed by a walkway, make it possible to look freely to the opposite side of the valley.

© Nelson Kon

Design of Motion in Space: Walking Among the Trees

While hovering the lower courtyard, the crowns of fruit trees are at the level of those who circulate in the forecourt, which can be a treasure in this passage, grabbing a fruit where least expected.

© Nelson Kon

Exceeding the glass door, the space does not close up but, it insists on staying open for the view and for a mirror pool, which marks the existing empty space in the middle of the edifice. In its extreme, a balcony for collective use of the residents opens up to the landscape, either for parties or gatherings, ending the tour while still allowing access to the swimming pool situated in the courtyard below.

 

Sketch

Apartments as Expression of Residents

The apartments are actually empty spaces, open plans where residents can adapt the ambiences according to their needs and desires.

They are organized in two opposing blocks, Simpatia and Medeiros, with differentiated conformations and views, but both offer multiple forms of occupation, according to their users’ life needs. This diversity is expressed by the randomness of the openings of the north and south faces that mark the uniqueness of each apartment. On the east and west façades, glass plans in the full extension of the units mark the presence of the edifice in the urban landscape, flooding the environment with the internal light of the units.

© Nelson Kon

Convivial Spaces

The vertical circulation block (stairs and lifts) between the two apartments opens onto balconies facing the inner void as spatial continuity of the forecourt. At each unit it enlarges and offers a gentle space to enter them. It is a space for encounter and coexistence.

© Nelson Kon

 

Urban Kindness

On the lower courtyard the pool is dropped onto the ground, bordering the garden along Medeiros de Albuquerque Street. Once again, a relationship with the canopy of trees is established. Under this structure, with access on the basement, a laundry room opens onto the garden. Finally, along the street the edifice offers to the city – through the setbacks of border closure– a bench, a tree and a small square to the city: sincere “urban kindness”.

Implementing a housing edifice in such a place is a construction of topography and void. A drawing of “living in the city”.

Lower Ground Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Simpatia Street Housing / gruposp arquitetos" 18 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 22 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=160951>

0 comments

Share your thoughts