Court Houses / Faye and Walker Architecture + Construction

© Sean Guess

Court Houses are the result of Faye and Walker Architecture + Construction‘s desire to increase density within the urban core of . Instead of building one single family residence on a city lot,  built two. The lot is on a corner, which provided separate points of access. The surrounding neighborhood context is a mixture of residential projects and city and private development infrastructure. This infrastructure, located across each street forming the corner, informed a courtyard design for the houses as a way to mitigate their presence and provide a private refuge. Formally each house is an L, opposing one another to create a perimeter boundary surrounding an internal courtyard.

Architect: Faye and Walker Architecture + Construction
Location: 802 Cardinal Lane Austin, Texas, USA
Project Architect: Sean Guess AIA
General Contractor: Faye and Walker Architecture + Construction
Project Area: 2001 sqf each unit
Project Year: 2011
Photography: Sean Guess

© Sean Guess

The courtyard is bisected by a mixed red handmade brick wall as it weaves through the property, providing both physical and visual separation between each house, as well as a contrast to the smooth steel troweled white stucco used to clad the houses. The first floors are separated, and these opposing separations provide passage into the courtyard and subsequent entry for each house. The second floors are joined above these exterior passages due to zoning restrictions, however distinct separation is achieved through framing and ceiling heights. The overall massing of the project was conceived as a stark white square box with the middle removed. From this box Faye and Walker Architecture + Construction began to carve into the mass and create overhangs and perpendicular walls into which they inserted most of the glazing. On the street side of the houses this both provides shade for the glazing and orients views up and down the streets, as opposed to across the street to the surrounding infrastructure. In the courtyard the overhangs provide covered exterior living and dining areas, and extensive glazing was used facing the courtyard to capture daylight, while careful placement maintains privacy between the houses. There was extensive bamboo on the property prior to construction.

site plan

Faye and Walker Architecture + Construction harvested all that was in the footprint of the project and created a series of privacy and shading screens with the bamboo. These provide a delicate contrast to the massive fields of stucco and provide dynamic shadows and shade.

lower floor plan
© Sean Guess
© Sean Guess
© Sean Guess

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Court Houses / Faye and Walker Architecture + Construction" 16 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=160415>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    Why the brick wall? Let the occupants put up a wall if they want. It’s a lot easier to do that than tear down the brick.

Share your thoughts