Pine Forest Cabin / Balance Associates Architects

© Steve Keating Photography

In order to meet the client’s budget goals, an efficient plan and cost effective selection of building materials reduced construction costs and led to the simple box design. The use of sheet materials both inside and out maximized material efficiency while emphasizing the simplicity of the cabin’s form.

Architect: Balance Associates Architects
Location: Winthrop, Washington,
Project Team: Tom Lenchek AIA, Principal; Lauren Tindall Crocco AIA, Project Architect
Structural Engineer: Harriott Smith Valentine Engineers
General Contractor: The Patterson Company
Project Year: 2007
Project Area: 850 sqf
Photographs: Steve Keating Photography

© Steve Keating Photography

Two concrete walls cradle the box and allow it to cantilever over the hillside, reducing effective site disturbance. Elevating the cabin allowed for unobstructed views down slope and to the mountains beyond, transforming a modest living space from ordinary room to a viewing platform that extends from inside to out. This project demonstrates ’ belief that architecturally interesting solutions can be achieved for budgets of all sizes without sacrificing quality or aesthetics.

site plan
floor plan
© Steve Keating Photography
© Steve Keating Photography
© Steve Keating Photography
© Steve Keating Photography
© Steve Keating Photography
© Steve Keating Photography
Cite: "Pine Forest Cabin / Balance Associates Architects" 16 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 22 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=159906>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Simple, natural, low impact, yet beautiful. Not a never-seen innovation, but I think, for the sake of the site, it is the right decision. I would immediately take it.

  2. Thumb up Thumb down 0

    This is a great adaptation of a typical kit home layout, from 84 Lumber, etc. The loft has been replaced with the flat top, the bedrooms blowing the back wall out behind the bathroom line.

    Three cheers for the arch! This design has always worked, continues to work, and the materials used makes a bold statement.

    I would name this ‘Peace House’. I could sit there and stare at nature for hours. I’m saving this design.

  3. Thumb up Thumb down 0

    I have been browsing on-line more than three hours as of late, yet I never found any attention-grabbing article like yours. It is pretty value sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made just right content as you did, the web will likely be a lot more helpful than ever before.

Share your thoughts