Commercial Complex for Building Industry Proposal / Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali, & Fatemeh Farmanfarmayee

Courtesy of Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali, & Fatemeh Farmanfarmayee

In an open competition, Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali, & Fatemeh Farmanfarmayee were challenged to design a 10,000m2 commercial center for building industry in the Gilan Province, which is located in the northern part of within a moderate climate and surrounded with forests. Enough precipitation and unique landscape scenes are the main characteristics of the site. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali, & Fatemeh Farmanfarmayee

Specific site dimension (150*20), building codes and regulation forced us to extend the footprint through an east/west extension. To reach the final square meter, minimizing the voids and atriums was considered. However spotting two atriums for structural purposes meant that building respiration seemed to be necessary.

Courtesy of Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali, & Fatemeh Farmanfarmayee

Flooded with environmentally conscious and LEED compliant choices were implemented in energy efficiency (using the most natural ventilation and light by helping infiltration of the light and fresh air through elevation and roof), renewable energy (applying solar cells), water efficiency (designing a system for gathering waste water and recycle it for reuse), air quality (considering two atriums for natural light and ventilation) and usage of rapidly renewable resource (applying wood as a renewable resource for the second skin of building for climate and sound isolation).

Courtesy of Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali, & Fatemeh Farmanfarmayee

The conference room, restaurant and other facilities shifted to the top floor not to interfere with commercial parts, also to get the advantages of the best view. Following the emergency exit regulations, three separate vertical accesses (staircase and elevators) been considered, starting from the top floor to the safe zones. Inside escalators will help the vertical access especially in the commercial parts.

Courtesy of Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali, & Fatemeh Farmanfarmayee

Seen from outside, the building seems to be formed by invisible forces of nature and actually deform the envelope. On one hand, we follow building codes and construction regulation and use the full capacity of the allowed footprint to reach the optimum square meters tp dictate the cubic simple shape. On the other hand, destructive forces and dissonances are at work which fragment the choreography of the monument and shaped the skin.

Architects: Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali, Fatemeh Farmanfarmayee
Location: , Iran
Project Team: Mohsen Sabzalinezhad, Sadegh Bahrami, Talieh Mahdizadeh
LEED Consulting: Mohamad Taleghani
Structural Engineer: Sadegh Ghazanfari

Mechanical Engineer: Babak Abazadeh
Employer: Tirajeh commerce and civil company
Organizer: Iranian construction engineers organization, Gilan province branch (governmental organization)
Project Year: 2010
Project Area: 10,000 m2

Cite: Furuto, Alison. "Commercial Complex for Building Industry Proposal / Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali, & Fatemeh Farmanfarmayee" 12 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=158607>

6 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    Looks more like an MI6 headquarters than a commercial complex to me. “WHY” did you come up with this sort of skin to wrap your building in? do you think this building “Belongs” to Rasht? I believe you can easily imagine it in every other major city in the world. Context is missing in your illustrations, as well as proper depiction of functions and users.

  2. Thumb up Thumb down +4

    Well, its brilliant that you are going to use eco stuff but it could be better that you had simpler facade as this one is to techi for such location.

Share your thoughts