We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Cortes Island Residence / Balance Associates Architects

  • Architects: Balance Associates Architects
  • Location: Cortes Island, British Columbia, Canada
  • Architects: Balance Associates Architects
  • Project Team: Tom Lenchek AIA, Principal; Kyle Zerby AIA, Project Architect
  • Structural Engineers: Quantum Consulting Engineers
  • General Contractor: Jean Fontaine
  • Area: 1850.0 ft2
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Steve Keating Photography

© Steve Keating Photography © Steve Keating Photography © Steve Keating Photography © Steve Keating Photography

From the architect. The clients of this home were looking for a house that would eventually become their fulltime residence but could also serve as a getaway, vacation and gathering place in the interim.

© Steve Keating Photography
© Steve Keating Photography

Located at the south end of Desolation Sound on Cortes Island, British Columbia, the site is formed of natural granite bedrock and contains a dramatic peninsula and cliff which serve as a windbreak for Cortes Bay as well as the Seattle and Vancouver yacht clubs. 

© Steve Keating Photography
© Steve Keating Photography

To the south, the house is exposed to the Straight of Georgia which delivers extremely high wind speeds and salt spray during winter storms. To withstand the high winds, the house structure is embedded into the bedrock with steel columns and exposed wood floor beams allowing the house to cantilever off the hillside. Steel cross braces resist the large lateral forces brought by the high winds.

rendering
rendering

The entry side of the house sits level with the bedrock and is made up of visually solid concrete forms that create the entry space and anchor the house to the site. From the entry, one accesses the central great room which includes the living, dining and kitchen, all with expansive views to the straight beyond. 

© Steve Keating Photography
© Steve Keating Photography

The main gathering space opens up to a south facing exterior deck by way of a grand 11ft tall by 24ft wide custom sliding door. This great room is flanked by a guest suite and study to the west and a master suite that captures the morning sunlight from the east.

© Steve Keating Photography
© Steve Keating Photography
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Cortes Island Residence / Balance Associates Architects" 11 Aug 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/158202/cortes-island-residence-balance-associates-architects/>