NYU’s Department of Linguistics / 1100 Architect

© Michael Moran, courtesy of 1100 Architect

Architects: 1100 Architect
Location: , NY,
Design Team: Juergen Riehm, FAIA, Principal-in-Charge; David Piscuskas, FAIA, LEED AP, Principal; Texer Nam, AIA, LEED AP, Project Manager; Heather Braun, RA, Senior Designer; Amy Thornton, Senior Designer; Peter Heller, LEED AP, Designer; Serge Khoudessian, Designer; Heidi Hoerig, Designer; Helen Jung, Designer; Illaria Lamanna, Intern
Project Area: 22,500 square feet
Project Year: 2009
Photographs: Michael Moran, courtesy of 1100 Architect

MEP Engineer: Plus Group Consulting Engineers
Structural Engineer: Robert Silman Associates
Lighting Design: Schwinghammer Lighting
Elevator: DTM Consulting, Inc.
Audio/Visual: Shen Milsom & Wilke
Expeditor: Paragon Building Consultants
Graphic Design: Piscatello Design Centre
Spec Writing: Construction Specifications Inc.
Construction Manager: Plaza Construction Corp.

© Michael Moran, courtesy of 1100 Architect

1100 Architect’s design for the reconstruction of NYU’s Department of Linguistics transforms a turn-of-the-twentieth-century, multi-story manufacturing building into a cohesive, vibrant academic facility. The redesign aims to improve communication between the divisions of the Department and give the program a larger public presence in the University. The new organization of the six-story building’s interior is focused on creating well-defined yet flexible spaces that provide opportunities for students, faculty, and staff to interact in unexpected ways.

first floor plan

The original building was constructed in 1900 and included many of the iconic elements characteristic of nineteenth-century New York City lofts. We preserved many of these features, such as the iron columns and exposed brick east and west walls, and juxtaposed them with modern materials like glass and metal to give the spaces a contemporary feel.

The first floor is now an inviting public space with a generous reception area, student lounge, and two lecture rooms that are directly visible from the street. Large storefront-like windows create a connection between the interior and the exterior, and increase awareness of the Department’s activities to other members of the University and the surrounding community. A prominent staircase in the entrance foyer connects the first and second floors; its modern, open design encourages visitors to walk up the stairs instead of using an elevator.

© Michael Moran, courtesy of 1100 Architect

Previously, all student and faculty offices had all been located on a single, overcrowded floor, but they were relocated to the north and south ends of each of the upper floors, taking advantage of the influx of natural light and greater privacy. Teaching labs are located along the adjacent walls and common spaces are at the center of the floor; placing these common areas in a central location is integral to promoting interaction amongst the members of the Department and fostering a collaborative environment. The use of sliding glass walls for the offices and teaching labs creates flexible spaces that can open up to accommodate different size groups and multiple functions.

© Michael Moran, courtesy of 1100 Architect

To further encourage exchanges between the divisions located on different floors we updated the existing fire stairs with new lighting, playful signage, and artistically-designed railings to make traveling from floor to floor an easier and more pleasant experience. The graphics change color depending on the direction from which they are viewed – blue if you are climbing up the stairs and red if you are walking down.

sustainability diagram section

Many sustainable features were incorporated into the building as part of the renovation. Every effort was made to increase the amount of natural light into the building including the removal of the hung ceiling in some areas. To supplement the natural light from the large windows on the north and south facades and the sixth floor skylight, an automated lighting system was installed to control the energy-efficient artificial lights. We also added an energy-efficient HVAC system and used recycled materials to create a more sustainable building.

Cite: "NYU’s Department of Linguistics / 1100 Architect" 04 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=156340>
  • agha erfani

    hi very very nice.beche gorgan pars.