Static Quarry / Ikimono Architects

© Takashi Fujino / Ikimono Architects

Constructed solely out of concrete this design by Ikimono Architects serves as a multi-family dwelling. The various openings and closing allow a range of interactions between the residents, and create shifting moments of light.

Architect: Takashi Fujino / Ikimono Architects
Location: ,
Planning: TTA Inc.
Structural Engineers: Structural Design firm Accurate
Landscape: Atsuo Ota / ACID NATURE 0220
General Contractors: Hashizume Industrial Inc.
Design: 2009.12 – 2010.8
Construction: 2010.9 – 2011.4
Structure: Reinforced concrete
Site area: 624.56 sqm
Building area: 329.92 sqm
Floor area: 659.84 sqm
Use: Apartment
Roof: Reinforced concrete
Exterior: Reinforced concrete
Photographs: Takashi Fujino / Ikimono Architects

© Takashi Fujino / Ikimono Architects

The design includes a roof top terrace with bamboo gardens, eight separate living units and a minimalist aesthetic with a orthogonal plan.

© Takashi Fujino / Ikimono Architects
© Takashi Fujino / Ikimono Architects
© Takashi Fujino / Ikimono Architects
© Takashi Fujino / Ikimono Architects
© Takashi Fujino / Ikimono Architects
© Takashi Fujino / Ikimono Architects
© Takashi Fujino / Ikimono Architects
© Takashi Fujino / Ikimono Architects

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Static Quarry / Ikimono Architects" 02 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 17 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=155229>

11 comments

  1. Thumb up Thumb down -10

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  2. Thumb up Thumb down +5

    its fantastic, who cares about sceptical people

  3. Thumb up Thumb down -2

    Not caring about skeptical people produces the kind of place where one goes to die, not to live. Life has been abstracted out of this place.

  4. Thumb up Thumb down 0

    the composition is quite photogenic and lovable, and so are the terraces and outdoor spaces.
    but i have to agree on the interiors – though i usually don’t hold anything against concrete finishes, they just don’t do these spaces justice…

  5. Thumb up Thumb down +1

    The roof with it’s sophisticated steel handrails simply hugged the evening sky above it.

  6. Thumb up Thumb down +1

    The interiors are hostile and austere, but externally I find it rather appealing. It is certainly a photogenic piece.

  7. Thumb up Thumb down +1

    it’s the spatial proportions and the inadequate use of lighting that makes it feel like a prison. Ando’s concrete use works because of the proportions and the use of timber appropriately softens it.

  8. Thumb up Thumb down -1

    I like the design in general. But it desperately need some soft surface (wood,drywall) in interior. It must be dreadful to live inside such cold space. It looks like the only way you can personalize your own home is grafiti.

  9. Thumb up Thumb down +1

    this is japanese architecture. It has its own values and principles. I dont understand it very well so its better not to make any opinion. Try looking for the Japanese Park Biblioteque in Medellin because it has the same architectural values in it.

Share your thoughts