Transportation Workers Union Headquarters / Franco Piccini and Carlos A. Piccini

© Arq. Walter G. Salcedo

Architects: , Carlos A. Piccini
Location: , Argentina
Project Year: 2011
Project Area: 365 sqm
Photographs: Arq. Walter G. Salcedo

The project proposes the refunctionalization of a single-family house into the transportation workers union headquarters in the city of Pergamino, Argentina. The existing construction, a simple reinforced concrete structure with infill ceramic bricks, enabled a spatial re-organization with some degree of freedom.

© Arq. Walter G. Salcedo

The intervention consisted of two operations:

1- Demolition of all non-structural elements blurred all spatial limits, accentuating the presence of the original slabs, previously obscured by the excessive fragmentation caused the existing partitions. A series of voids were open in the slabs allowing for communicating levels, unifying the spatial vertical development.

Plans

2- Insertion within the structural system of a series of “elements”. Each of these elements generates their own logic to define functions, delimit space, connect levels, accentuate structure or delimit enclosures. The materials texture on these elements accentuates the difference between the original structure and the intervention. As a clear allusion to the materiality of the big trucks that populate the roads of the Argentinean pampas, sheet metal is used in different ways to articulate this inserted elements: folded up, perforated, formed in sections to resolve staircases, structure, rails and various enclosures. The auditorium´s acoustic treatment was solved with light wood panels composed with 1 x 2 inch sections and 1.20 meters long modules. The space between this sections works as a sound diffuser to decrease reverberation. Finally, the use of Venetian mosaics defines the institutional color and prevents the need of daily maintenance.

© Arq. Walter G. Salcedo

Formally, the composition of the facade alternates translucent and transparent areas. The translucent areas allows for a controlled visual exchange between inside and outside, with a diffuse, distorted image; only at times, the image becomes clearer through transparent areas. A reference to the popular perception of the inner workings of the workers union, maybe?

Section

During the day, natural light illuminates profusely the working areas in order to avoid the excessive use of artificial light. At night, the light surges from the inside, illuminating the façade. The U-Glass curtain wall acts as the diffuser of the artificial light, the whole building acting as a sign or as the lights of a big truck, coming at us unexpectedly from within the urban block.

© Arq. Walter G. Salcedo

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Transportation Workers Union Headquarters / Franco Piccini and Carlos A. Piccini" 29 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 23 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=154344>

0 comments

Share your thoughts