House in Inokashira / Studio NOA

Courtesy of

Architects: Studio NOA Architect & Associates
Location: Tokyo,
Project Year: 2011
Project Area: 86 sqm
Photographs: Courtesy of Studio NOA

The project is situated on a very narrow plot, and bound by a small street and bamboo tree hill. Sitting into the hill, this single family house acts as both a retaining wall and dwelling place.

Floor Plans

Out of respect for the trees that once stood there, cedar louvers and concrete embossed with wood grain suggest the textures and materials that sit in the forest behind the home.

Courtesy of Studio NOA

When it gets dark, lights from interior illuminate its outside vertical latticework creating ambiguities around the context.

Courtesy of Studio NOA
Cite: "House in Inokashira / Studio NOA" 28 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 23 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=154070>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down -1

    i would say this project is both interesting and futile. as always: where are the occupants? how do they live in this cedar-clad retaining wall?

  2. Thumb up Thumb down 0

    Can someone enlighten me on why some Japanese prefer their bedrooms at the “worst” location of the house?

  3. Thumb up Thumb down -1

    WC behind only one door from living space is forbidden in some countries by laws. I really don’t understand the placing WC next to kitchen desk.

Share your thoughts