Wohnzimmer House / Caramel Architekten

© Hertha Hurnaus

Architects: Caramel Architekten
Location: , Austria
Project Year: 2010
Project Area: 200 sqm
Photographs: Hertha Hurnaus

A family with one child (and maybe more to come) dreams of moving from their apartment in the middle of the city to a house at the periphery with plenty of green. They envision children playing in the grass, the parents and their friends sitting amongst them, and all around nothing but green, trees, pure nature. The purchased property is a 500 sqm plot, a grassy meadow with trees. Four levels, three above ground and one below, are to yield a total of 300 sqm of living space.

Elevation

In order to retain the character of the original meadow, the ground-floor living and dining area are tied to the garden in a generous sweeping gesture. This gives the feeling of a 500-sqm living room composed of outdoor and indoor spaces. The tail end of the swoosh tapers to human scale forming smooth shallow depressions for sitting, curvilinear furniture, a pool and terrace with rounded corners.

© Hertha Hurnaus

The sweeping gesture on the ground floor is made of semitransparent polycarbonate elements. The ephemeral character of the material is also employed in the façade of the top floor, giving it the appearance of an airy, hovering swoosh.

© Hertha Hurnaus

On the rooftop, the patch of meadow removed from below is woven into the undulating green office landscape. Grassy green fields on several levels interspersed with ephemeral swooshes of space.

© Hertha Hurnaus
Cite: "Wohnzimmer House / Caramel Architekten" 27 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=153927>

0 comments

Share your thoughts