Auditorium and Congress Palace Infanta Doña Elena / Estudio Barozzi Veiga

© Julien Lanoo

Architects: Estudio Barozzi Veiga
Location: Águilas,
Project Year: 2011
Project Area: 10,200 sqm
Photographs: Julien Lanoo

© Julien Lanoo

The project is a natural response to the particular stimulus, offered by the location. On one hand the need to respect the urban tissue that growths inside, on the other, the one’s to preserve the expressive hue of the natural landscape.

© Julien Lanoo

It is through from this contrast, that we define and articulate tensions which allows the project to organize itself while a coherent response to the constraints of place. The building is a dialectic reflection, simple but at the same time strong, between the urban artificiality and the organic naturalness.

© Julien Lanoo
Section

Thus, the building results in a large mass, shaped in function of the tensions that proceeds from the different character of the spaces surround it. Tangent to the town, the facades are clean, orderly and paused, while tangent to the sea, the facades translate the surrounding space and the configuration offered by the landscape and geography, through large and concave surfaces, that provides a direct and intensive relation with the surrounding natural environment.

© Julien Lanoo

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Auditorium and Congress Palace Infanta Doña Elena / Estudio Barozzi Veiga" 28 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=153898>

6 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    how is that “large and concave surfaces” provide “a direct and intensive relation with the surrounding natural environment” ???

Share your thoughts