A-partment / Granda Strovs Architects

Courtesy of Granda Strovs Architects

Architects: Granda Strovs Architects
Location: ,
Project Year: 2010
Project Area: 90 sqm
Photographs: Courtesy of Granda Strovs Architects

The attic used to be a barn 100 years ago. It was abandoned, for the past 40 years until Granda Strovs Architects transformed it into a home for a young family. Architects kept old construction elements and the chimney stack and combined them with new architectural elements.

Courtesy of Granda Strovs Architects

South orientation with high celling creates a light and spacious ambient. In the winter sun penetrates deep into the apartment while in summer the living area stays in the shadow. That provides good climate without artificial heating or cooling. The living area extrudes to the terrace with a view of the city. On the north side there are sleeping rooms and service. Chimney stack forms a gap between the day and night areas. Additional staircase provides approach to apartment.

Courtesy of Granda Strovs Architects

New epoxy flooring and simple white furniture create a contrast to 100 years old pine wood structure. The bricks of an old chimney are kept as a reminiscence of the past. New staircase is made of steel construction with larch stairs. It is enclosed with acrylic panels grown with Kiwi plant.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "A-partment / Granda Strovs Architects" 26 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=153339>