Classroom Extension and Sports Hall / Zwimpfer Partner Architekten + Berrel Berrel Kräutler Architekten

© Johannes Marburger

Architects: Berrel Berrel Krautler,
Location: Biel-Benken, Switzerland
Project Year: 2011
Photographs: Eik Frenzel, Johannes Marburger

For the classroom extension and sports hall construction project in the municipality of Biel-Benken, the primary aim is to provide space to accommodate the increased number of pupils and to suit modern teaching methods. In addition to the school’s sports requirements, a new sports hall is to be built to cater for the various activities of clubs and associations in the local community. The new building will be located on the sloping terrain between the existing school building and Fraumattenstrasse and will form a link between the existing school building in the north and the prospective village square in the south. The school building was completed in 2010 and the sports hall is being constructed in a later stage of the project.

Situation

The ground floor contains new workspaces with corresponding areas for materials and rooms for the building utilities. The second floor is intended to accommodate classrooms and group spaces. A low-key design has deliberately been chosen for the external appearance of the building. The two-story construction and the flat roof keep the height of the building low, allowing it to easily integrate into its surroundings while also ensuring that it does not encroach too heavily on the view from the rooms in the existing school building.

© Johannes Marburger

was chosen as the material used on the façade. is a tried and tested façade material which can be found in various places in the local area, both on older, more traditional buildings and on new-builds. The cladding, which consists of vertical battens made from roughly sawn larch, produces a cost-effective façade and gives the building its appearance of self-containment. The arrangement of the battens creates different aspects depending on the visual angle and light conditions. The battens continuing in front of the windows reflect sunlight into the classrooms and form a kind of filter layer.

© Eik Frenzel

The key architectural concept behind the design is the idea of accentuating the character of the materials used. The walls and ceilings are made of untreated concrete, which is left exposed. The cement-bonded wood-wool panels on the classroom ceilings are also left in their natural state. Only the white furniture and polyurethane flooring in the classrooms present a contrast, juxtaposing their refined finish with the roughness of the surrounding materials. As in the interior spaces, the roughly sawn wood façade is untreated and will weather and turn grey over time. By avoiding the use of colors and surfaces that do not come from the materials themselves, the building maintains a sense of unpolished and authentic roughness, which fits in well with its rustic village surroundings.

Elevations

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Classroom Extension and Sports Hall / Zwimpfer Partner Architekten + Berrel Berrel Kräutler Architekten" 22 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=152293>