Residence In Kishigawa / Mitsutomo Matsunami

© Mitsutomo Matsunami

Architects: Mitsutomo Matsunami
Location: , Japan
Project area: 161,66 sqm
Project year: 2011
Photographs: Mitsutomo Matsunami

© Mitsutomo Matsunami

The owner of the house is a Sushi chef from Wakayama. Dressed in coveralls most of his spare time, he is a big car lover and a mature man who enjoys both his work and hobby.

With masculine clarity, his wishes for a new house were to view from the interior his parked car in a covered garage and to have his evening drink with fish char-grilled over an Irori (traditional Japanese open hearth), but to accommodate only two rooms.

© Mitsutomo Matsunami

The extended landscape of the surrounding area was the decisive factor in determining the house location. In the midst of rice fields, the house site provides a high level of privacy to its resident. The house design evolved into a U-shape with a courtyard through which the resident feels nature close at hand with a vision of opening his own Sushi restaurant on the premises.

There is no traditional entrance hall; visitors enter the house from the courtyard and through a ground-level connecting space called Doma.

© Mitsutomo Matsunami

The owner’s close connection to the community made it possible to have this open approach to enjoy frequent visits of neighbors and friends, which shows the nature of the locals.

His dearest wish came true with the Irori placed in the best location of the house: the center of the living room with a panoramic view over rice fields.

elevations

Choosing single-story construction instead of double helped to avoid the hustle of meeting complicated fire code requirements which would have resulted in high cost and special equipment for the Irori setup.

© Mitsutomo Matsunami

The requested number of rooms was easily achieved in a single story as well. The U-shape of the building surrounding its courtyard brings openness into the 533.7 ft2 (49.58m2) space, uniting all adjacent space through the Doma.

plan

The 320.2 ft2 (29.75m2) covered garage accommodates two cars. The load bearing walls supporting the garage roof are constructed with reinforced concrete on one side and on the other, lowering the construction cost as well.

Through cost assessment and good design effort to meet a budget, a client’s wishes can come true and their goals can be achieved.

Residence in Kishigawa accomplishes this in a house with high flexibility and freedom suiting the owner’s open spirit.

Cite: "Residence In Kishigawa / Mitsutomo Matsunami" 14 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=149796>

0 comments

Share your thoughts