Busstop Park+Ride Citybus / LYVR

© Johan de Groot

Architects: LYVR – Lysbeth de Groot-de Vries
Location: ,
Engineering: Ingenieursbureau Gemeente Groningen (IGG)
Contractor: MNO Vervat
Client: Municipality of Groningen, Department ROEZ
Project year: 2009 – 2011
Photographs: Johan de Groot

© Johan de Groot

In 2007 Lysbeth de Groot, at that time urban designer at the Municipality of Groningen, designed the Busstop at the waiting area of Park+Ride Citybus Groningen. In 2008 Lysbeth LYVR began her own design firm LYVR. The Municipality of Groningen commissioned LYVR for further elaboration and supervision of the design.

The site is located at the south side of the A7 near Peizermade on the border of the province of Groningen and Drenthe. The P+R offers space for 600 cars, bicycles and offers various options for transfer from county and city buses.

drawing 06

The waiting room is located on the edge of the parking and the bus lane, directly offering access to the Central Station of Groningen. The waiting area is a partially enclosed public space that consists of a square and a building with waiting facilities.

© Johan de Groot

The triangular square is characterized by a pattern of lily leaves that extends to inside the building. The large lily leaves are a reference to the countryside with many ditches, the area where the building is located. The square is slightly elevated. Handicapped access the square by ramps and fysical guidelines are integrated in the surface.

The main structure of the building is a domed concrete shell that is incised on three sides. The form knows no right angles, but is composed of circles, arcs and spheres. Inside is a triangular metal core which include a disabled toilet, a utility room and a driver room is included. The central core is also part of the main structure that is self-supporting.

© Johan de Groot

The shape of the building is a clear striking sculpture in the landscape. The openness of the building creates a public safety. Lighting also plays an important role. The recessions are partly filled with glass sections, for which is chosen three different color schemes, which refer to the three directions from where the buses come together. At the same time, these glass walls also give shelter from wind and rainfall. At the evening the building is lit in several ways directly and indirectly so that it looks like a multicolored lantern light. Inside the room round concrete pouffes offer passengers a dry and sheltered waiting experience. The timetable of the buses are visible within and outside the waiting room via an integrated digital information system.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Busstop Park+Ride Citybus / LYVR" 12 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=149360>
  • ariana roberts

    the world needs more of these